Közélet

Már a teheneket sem kíméli a holland-török viszály

Egyre eszkalálódik a holland-török diplomáciai konfliktus, immár az élelmiszeriparban is érezteti hatását, a török élelmiszerbiztonsági felügyelet ugyanis kiutasított negyven darab holland tehenet.

A választások utáni Hollandiának ideje a külpolitikára is ügyelnie, a törökökkel kitört diplomáciai csetepaté egyre komolyabb méreteket ölt. Nemrégiben Isztambul visszamondta a Rotterdammal fenntartott testvérvárosi viszonyt, (és még más szankciókat is kilátásba helyeztek) most pedig a török élelmiszerbiztonsági felügyelet 40 darab holland tehenet is kiutasított Törökországból.

A tehenekkel nem volt élelmiszerbiztonsági probléma a felügyelet vezetőjének elmondása szerint. Bülent Tunc az Anadolu hírügynökségnek elmondta: „a jövőben nem akarunk holland állati termékeket Törökországban.” Az így kiutasított tehenek sorsáról egyelőre nincs döntés, amennyiben Hollandia nem veszi vissza az állatokat, levágásra kerülnek.

A fejlemény azért is vészjósló, mert Ömer Celik a török kormány európai ügyekért felelős minisztere még szerdán is azzal nyugtatta a hollandiai üzletembereket, hogy a magánszektort nem érinti a diplomáciai pengeváltás. „Sem a turistákat, sem üzletembereket nem érint a jelenlegi krízis”  - mondta Celik.

holland-török viszály diplomáciai viszály mezőgazdaság élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek