Közélet

Martonvásáron a legfinomabb a menza

A gyerekek 62 százaléka elégedett a menzával. Az elégedetlenek főleg a szűkös választékra és az ételek íztelenségére panaszkodtak.

Azt gondoltuk, hogy hullámverés nélkül elindul a közétkeztetési program a maga útján, de azt láttuk hogy sokan nem értik, miért van szükség a menzarendeltre - mondta Pozsgay Csilla Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az "Élj könnyebben!" kampány díjátadó ünnepségén.

Arra kértük a gyerekeket, hogy véleményezzék a menzákat. Tavaly november óta keresik Magyarország top 50-es menzaételét. Magyarország 298 osztályának 7500 tanulója, 44 város diákjai és tanárai mondtak véleményt - mondta a főigazgató. A levesek közül a hansági gulyásleves, az főételek között a sajtos spagetti, a desszertek között pedig a mézes kocka került a dobogó tetejére.

A magyar iskolások 86 százaléka menzás, ez derül ki a Kutatópont Kft. menzakutatásából. Székely Levente a Kutatópont Kft. igazgatója azt mondta, aki nem menzás azoknak a gyerekeknek a 27 százaléka azért nem eszik az iskolában, mert nem ízlik az étel. 20 százalék pedig azért, mert valamilyen táplálékallergiája van.  A gyerekek az ételek ízére 4-es alatti (3,6) osztályzatot adtak.

Magyarország még mindig elmaradásban van az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott tej- és zöldségfogyasztási szinttől. Rétvári Bence  azt mondta, az utóbbi hat évben 99 ezerről 318 ezerre nőtt azoknak a gyermekek száma, akik ingyen ehetnek az óvodákban vagy az iskolákban.

A 2016-os év közétkeztetője egy Fejér megyei vállalkozás lett. A martonvásári HPM Plus Kft. naponta ezer adag ételt készít és 2013 óta foglalkozik közétkeztetéssel. 17 alkalmazottja van a tavalyi nettó árbevételük 73 millió forint volt, 2011-ben pedig még csak 1,4 millió forint árbevételt könyveltek el.

Martonosi Tamás a HPM Plus Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, közétkeztetéssel 2013 óta foglalkoznak. Martonvásárt és környékét látják el. Főleg közintézményeknek óvodáknak, iskolának főznek. A cégnek több tevékenységi köre is van többek között, csomagküldés, baromfihús-feldolgozás, de kenyér és friss pékárú gyártással is foglalkoznak - ez derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból.

A cégnek fontos az egészséges táplálkozás, a reform jellegű ételeket már 2014 óta elkezdték bevezetni, még akkor, amikor a menzareform még csak ajánlás volt Magyarországon.

közétkeztetés menza oktatás
Kapcsolódó cikkek