Közélet

80 méterig fúrhatunk: házi kutat nem kell engedélyezni

Engedély és bejelentés nélkül alakítható ki a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító létesítmény.

Ezért az arra vonatkozó közigazgatási eljárási illeték megfizetésére vonatkozó rendelkezést hatályon kívül kell helyezni, illetve a talajvíz kutak esetében, ahol eddig tárgyi illetékmentesség volt és ez is szükségtelenné válik, az ezt tartalmazó rendelkezést szintén deregulálni szükséges – olvasható vízkivételekkel összefüggő törvény módosításban, amit Pintér Sándor belügyminiszter ma nyújtott be a parlamentnek.

Az engedélyezési kötelezettség fennmarad azonban a hideg és termálkarszt készletekbe történő beavatkozás mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül, valamint a mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül a gazdasági célú vízkivételek esetében. Az erre vonatkozó részletes szabályokat a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet fogja meghatározni.

Az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízilétesítményeknél a bírságmentes engedélyezésre vonatkozó moratórium 2018. végi dátumát 2028. december 31. napjára hosszabbítja meg a törvényjavaslat.  A hatóságnak vizsgálnia kell az engedély nélkül létesíthető vízilétesítményeket, hogy megfelelnek-e az előírt feltételeknek. Amennyiben valamilyen mulasztás vagy emberi tevékenység miatt meg kell szüntetni ezeket, akkor az ebből eredő kárért az köteles helytállni, akinek a tevékenysége vagy mulasztása miatt a beavatkozás szükségessé vált.

kút engedélyeztetés törvénymódosítás
Kapcsolódó cikkek