Közélet

Brit védelmi miniszter: Moszkva is érintett volt a vegyitámadásban

A brit védelmi miniszter szerint Oroszország is felelős a Szíriában végrehajtott vegyifegyver-támadásért, mivel támogatja Bassár el-Aszad elnök rezsimjét. Sir Michael Fallon szerint ugyanakkor Moszkvát be kell vonni a szíriai rendezési folyamatba.

 Fallon a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében helyes döntésnek nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök "gondosan végrehajtott, szűk területre koncentráló" légitámadást rendelt el a vegyifegyver-támadás kiindulópontjának tartott szíriai légitámaszpont ellen. Az amerikai akció erőteljes üzenete az, hogy a szíriai rezsim "kétszer is gondolja meg, mielőtt a jövőben ismét gáztámadást követne el".  Fallon szerint az amerikai légitámadás indokolt és megfelelő, ugyanakkor szükségszerűen korlátozott volt, ezután pedig hosszú távú megoldást kell találni a konfliktusra.

Ennek egyik feltétele Aszad távozása a hatalomból, mivel Szíriát a jövőben nem vezetheti olyasvalaki, aki vegyi fegyverekkel gyilkolja saját népét. A második feltétel a konfliktus sürgős politikai rendezése, mivel a hat éve húzódó polgárháborút csak tárgyalásos politikai átmenet zárhatja le. E folyamat végén Fallon szerint olyan képviseleti kormánynak kell létrejönnie, amelyben Aszadnak nincs szerepe.

Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen: Irakban is sikerült olyan politikai rendezést elérni, amely biztosítja a síita, a szunnita és a kurd közösségek képviseletét - írja a brit védelmi miniszter. Fallon szerint a harmadik feltétel az, hogy Oroszország mutasson hajlandóságot a szíriai rezsim megrendszabályozására. Az oroszoknak befolyásuk van a térségben, az ő segítségükkel sikerült elérni azt az eredeti egyezséget, amely a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről intézkedett, és e legutóbbi háborús bűncselekmény is a szemük láttára történt.

Nemzetközi konfliktusok béketárgyalások Szíria polgárháború
Kapcsolódó cikkek