Közélet

Lex CEU: mélységesen aggódik az Európai Bizottság

Mélységesen aggasztja az Európai Bizottságot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU) - közölte szerdán Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztos.

"Mélységesen aggaszt a magyar felsőoktatási törvény előző napi módosítása, amely közvetlenül szemben állhat a tudományos kutatás szabadságával és a nyitottság közös értékeivel" - emelte ki közleményében a portugál biztos. Mint írta, Magyarországnak az tagjaként fenn kell tartania a közös értékeket, márpedig félő, hogy a változtatás "kellemetlen precedenst" teremt az egyetemi autonómia szempontjából Magyarországon. (Nem csak a Bizottság reagált ma a CEU-üggyel kapcsolatban, a jelek szerint nem csitul a vihar a felsőoktatási törvény módosítása miatt.)

[caption id="" align="aligncenter" width="768"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Carlos Moedas arról számolt be, hogy az utóbbi napokban számos levelet kapott az üggyel kapcsolatban: diákok, professzorok osztották meg vele az aggodalmaikat. Az uniós biztos méltatta a budapesti CEU tudományos teljesítményét és magyarországi beágyazottságát, rámutatva, hogy az intézménynek rendkívül fontos szerepe van a magyar akadémiai életben. Úgy fogalmazott, hogy a Közép-európai Egyetem "kitűnő hírnevét" az is jelzi, hogy számos Nobel-díjas és egyéb tudományos kiválóság állt ki mellette Magyarországon és a világban egyaránt.

"Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak a tudományos és az akadémiai szabadság korlátozásától, továbbá ne rombolják a magyar egyetemek hírnevét és kapcsolatait az uniós partnerekkel" - írta Moedas, hozzátéve, hogy közleményét Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke is támogatásáról biztosította. Leszögezte, az Európai Bizottság alaposan meg fogja vizsgálni a szóban forgó törvénymódosítást, hogy az összhangban áll-e az uniós joggal.

A brüsszeli testület illetékes szóvivője arról számolt be szerdán, hogy a biztosok kollégiuma jövő héten napirendre veszi a CEU-t is érintő magyar jogszabályt.

CEU jogszabály Európai Bizottság uniós jog felsőoktatási törvény lex ceu
Kapcsolódó cikkek