Közélet

Mégsem kell engedélyeztetni a házi kutakat

Mégsem kell eleget tenniük azoknak a rendeleteknek, amelyek a kúttulajdonosokat kútjaik engedélyezésre kötelezi. Az indok, hogy senkit sem kötelezhetnek arra, hogy százezreket fizessen.

A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a heti sajtótájékoztatóján.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - fotó: AFP Hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - fotó: AFP[/caption]

A tárcavezető hagsúlyozta: a kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért - közölte.

A hír előzményét az adja, hogy a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen kellett volna engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. A módosítás nem tett volna különbséget a vízkivételt biztosító vízilétesítmények között, kiterjedt volna minden illegálisan létesített vízbeszerző létesítményre. Ezzel a vízügyi hatóságok, illetve a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört gyakorló települési önkormányzatok jegyzőinek eljárásaira is.

2016. júniusáig azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezte a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására vagy megszüntetésére. Ezen kívül 300 ezertől akár 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre.

Lázár János Kormányinfó illegális kutak kút engedélyeztetés
Kapcsolódó cikkek