Közélet

Menő menzákon ehetnek az iskolások

Menő menzák az iskolában címmel írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az egészséges étkezés és életmód népszerűsítésére - tájékoztatta az Emmi család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

Novák Katalin közölte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázatra - amelyre iskolai alapítványok jelentkezhetnek majd május 19-étől - 6,8 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Az egyes projekteket 5-15 millió forint közötti összeggel tudják majd támogatni, várakozásaik szerint ezernél is több nyertes lehet majd - tette hozzá.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Az államtitkár elmondta, hogy a nyertesek felmérhetik a gyermekek táplálkozási szokásait, egészséges életmódra nevelő, szemléletformáló programokat, főzőversenyeket rendezhetnek, eszközöket szerezhetnek be az étkezéshez, kialakíthatnak ivókutat, salátabárt, tankonyhát vagy tankertet. Vásárolhatnak új tálcákat vagy terítőket is a menzára, hiszen az is fontos, milyen körülmények között esznek a gyerekek - emelte ki.

A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék az egészséges menzaételeket, és bebizonyítani, hogy a menza is lehet "menő". Tapasztalataik szerint ugyanis bizonyos ételekkel szemben sokszor az váltja ki az ellenállást, hogy nem ismerik a gyerekek - tette hozzá Novák Katalin.

Az iskolák mellett - az önkormányzatok révén - az óvodák is jól járhatnak idén, mintegy 3,5 milliárd forintos központi költségvetési forrásra nyújthatnak be pályázatot fejlesztési projektekre és gyermekétkeztetési infrastrukturális feltételek javítására.

MTI/VG Kép: AFP -->

menza óvoda iskola fejlesztés pályázat
Kapcsolódó cikkek