Közélet

Sorra dőltek a hidegrekordok, sok helyütt még nincs áram

Több helyen is megdőltek a reggeli hidegrekordok az országban, 16 településen még mindig nincs áram az áprilisi telet hozó hidegfront után.

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet-délkelet felé elhagyta térségünket. Mögötte az éjszakai óráktól kezdődően egyre nagyobb területen kiderült az ég, és a szél jelentősen mérséklődött. Emiatt - az egyébként is hideg nappalt követően - hajnalra országszerte igen alacsonyra süllyedt a hőmérséklet. Sokfelé fagyott, az országos átlagos minimum hőmérséklet 0,2 fok lett, az ilyenkor jellemző 5,7 fok helyett - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat reggeli jelentéséből.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]A hajnali fagyok ellen védekeznek Zala megyében - Kép: MTI A hajnali fagyok ellen védekeznek Zala megyében - Kép: MTI[/caption]

A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájainkon volt. Kékestetőn -7,1 fokot mértünk, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, -6,3 fokot szintén Kékestetőn regisztráltuk 1959-ben. Megdőlt a fővárosi hidegrekord is: az alacsonyabban fekvő részeken is fagyott helyenként, a leghidegebbnek azonban János-hegy bizonyult, amelyet szintén hótakaró fed. Ott -3,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, megdöntve ezzel Budapest Csillagda 1959-ben jegyzett -3,2 fokos napi minimum hőmérsékleti rekordját.

16 településen még nincs áram

Javul a helyzet, már csak 16 települést, 1600 fogyasztót érint az áramszünet Vas megyében - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. Egyed László elmondta: az áramszolgáltató szakemberei éjszaka is dolgoztak az elektromos hálózat hibáinak kijavításán, a középfeszültségű vezetékekkel már végeztek, jelenleg a kisfeszültségű vezetékeket vizsgálják át és javítják. Hozzáfűzte: úgy tudja, hogy terveik szerint pénteken mindenütt visszaállítják a szolgáltatást.

A Mátrában lehullott jelentős mennyiségű hó miatt lezárt 24-es főút Mátrafüred és Mátraháza közötti szakaszán csütörtökön este feloldották az útzárat, így a Mátra Gyógyintézet közúton már megközelíthető - közölte a Heves megyei rendőrségi sajtóreferens. Továbbra is lezárt útszakasz a 24-es számú főútnak a Mátraházától a parádsasvári elágazásig tartó része - közölte Lázár Levente. A korábban szintén lezárt Mátrafüred-Mátraháza útszakasz zárását csütörtökön este oldotta fel a rendőrség. (Reggel még összesen kilenc település nem volt megközelíthető.)

Lassan hazamehetnek a vendégek a Galyatetőről

 A rendőrségi sajtóreferens elmondta: a Bükkben a Magyar Közútkezelő zárta le a Felsőtárkány Répáshuta közötti utat rádőlt fák, leszakadt gallyak miatt. Nem járható továbbá a megyében a Parádsasvár-Galyatető-Mátraszentimre-Pásztó közötti, 2408-as számú útszakasz, vagyis továbbra sem lehet Galyatetőt közúton megközelíteni.

A külvilágtól elzárt Hunguest Grandhotel Galya műszaki és fejlesztési vezérigazgató-helyettese, Szatmári Szabolcs az MTI kérdésre elmondta: úgy tudja, a pénteki napon a katasztrófavédelem által szervezetten le fogják tudni engedni a távozni készülő vendégeiket a hegyről. A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy 4-5 család, akik "komolyabb" terepjáróval érkeztek, katasztrófavédelmi kísérettel már csütörtökön távozhatott a szállodából.

áramellátás szélsőséges időjárás katasztrófavédelem hidegrekord fagy időjárás
Kapcsolódó cikkek