Közélet

Tovább szürkül az Aranyos: hamarosan a Tiszához ér a szennyezés

Még mindig szivárog a zagy az Aranyos folyóba, a bányavállalat elismerte, hogy csak ideiglenes megoldással zárták el a kiömlő szennyezőanyagok útját.

Elvesztette a kontrollt a Cupru Min abrudbányai bányavállalat az erdélyi szászavinci ülepítőnél bekövetkezett zagy kiömlésének megakadályozása felett – ismerték el a társaság elöljárói azon a válságtanácskozáson, amelyet Gyulafehérváron, Fehér megye központjában tartottak az alba24.ro helyi hírportál közlése szerint.

A szennyezett víz szerdára mintegy száz kilométert haladt, és a Kolozs megyei Aranyosgyéresig jutott. A szennyezés várhatóan még mintegy 120 kilométert tesz meg Vajdaszegig, ahol az Aranyos a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, míg Szeged közelében eléri a Tiszát.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: marosvasarhelyiradio.ro Kép: marosvasarhelyiradio.ro[/caption]

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóból. A román kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség hírét a távirati iroda. Gyulafehérváron szerdán a prefektus (a kormány területi képviselője - a szerk.) környezetvédelmi és vízügyi szakemberek részvételével válságtanácskozást tartott, amelyre a hétfő délutáni szennyezést okozó bányavállalat képviselőit is meghívták. Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba.

Mircea Goia, az állami tulajdonban levő Cupru Min társaság szakembere elmagyarázta: egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt ki szürkeiszap a patakba. Hozzátette: a gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét nagy mennyiségű kővel és földdel zárták le, de szerdára ezen is átszivárgott a szennyezett víz.

A szakember szerint szerdán folytatódott a kőágy vastagítása, és a patakmederben két másik gátat is építettek. „Egyelőre nem találtunk végleges megoldást arra, hogy miként avatkozzunk be. A vezeték, úgy tűnik, nagy nyomásnak van kitéve” - jelentette ki a szakember. Hozzátette, a patakmedret elzáró kisebb gátak építése csak pillanatnyi megoldás. Míg nem találják meg annak a módját, hogy az iszaptó fenekén hogyan zárják le a gát alatt elvezető vezetéket, további szennyezések veszélye áll fenn. A Cupru Min társaság a gazdasági minisztériumtól kért segítséget a végleges műszaki megoldás megtalálásához. A tárca szerdán közleményben tudatta, hogy szakértői bizottságot küld a helyszínre.

Ugyan a tározóban felgyülemlett zagy egyebek mellett rezet, vasat, krómot, cinket, arzént és mangánt, valamint kadmiumot tartalmaz, a gyulafehérvári tanácskozáson részt vevő vízügyi szakemberek közölték, hogy nem tapasztaltak halpusztulást az Aranyos folyón.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek