Közélet

Elkerülné a megabírságot a kormány

Az uniós forráselosztás informatikai rendszerében feltárt szabálytalanságok miatt 18 milliárd forintot követel vissza hazánktól az Európai Bizottság, nemzetközi példák alapján azonban a bírság 75 százalékát is elengedheti a testület. A kormány feljelentést tesz az ügyben.

Büntetőfeljelentés készül, annak függvénye az ügy folytatása, és az ezzel kapcsolatos döntések heteken belül megszületnek – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökség sajtóirodája. Az ügy, amelyet az Európai Bizottság felgöngyölítene, hazánk 2004. májusi uniós csatlakozásánál is korábbra nyúlik vissza: a brüsszeli testület számos szabálytalanságot állapított meg az pályáztatásának és szétosztásának kezelésére a Welt 2000 Kft. által létrehozott Egységes Monitoring Információs Rendszerrel (EMIR) kapcsolatban.

A cég még 2003-ban kapott megbízást az akkori Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalától az EMIR kialakítására. Az uniós intézmény nem ezt, hanem a Welttel 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben kötött szerződéseket kifogásolja, amelyek hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel juttatták újabb megbízáshoz a vállalatot a rendszer továbbfejlesztésére. Az Európai Bizottság azt is nehezményezte, hogy a magyar szervek az informatikai rendszer tulajdonjogát fokozatosan átadták a cégnek, így az például a forráskódoknak kizárólagos birtokosa lett.

A súlyos rendellenességek miatt visszakövetelt 18 milliárd forintos támogatással kapcsolatban a Miniszterelnökség ismertette: más visegrádi országokban is volt ilyen vizsgálat. Van, ahol már lezárult, és 100 százalékos büntetés lett a vége, máshol még folyamatban van, és a korrekció mértékének 25 százalékra csökkentésén megy a jogi vita a tagország és Brüsszel között. A tárca szerint ez szemlélteti a lehetőségeket, de a tényállás persze minden országban más.

A régi rendszerhez képest több technológiai és funkcionális változás van az újban

A 2007–2013-as uniós ciklus informatikai buktatói láttán a 2014–2020-as időszakra a kormány létrehozta a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszert (FAIR). Kérdésünkre a Miniszterelnökség közölte: a FAIR fejlesztési és üzemeltetési költsége mintegy kétharmada az EMIR-ének. Ezt viszonyíthatjuk a 18 milliárd forinthoz is, de a 24.hu szerint 2007 és 2015 között több mint 25 milliárd forintot költöttek az EMIR-re. A FAIR-t már nem a Welt 2000 Kft. hozta létre: a cég 2014 végén állami tulajdonba került, és át is nevezték Új Világ Nonprofit Kft.-re. A kancellária szerint a régi rendszerhez képest több technológiai és funkcionális változás van az újban. Például az EMIR csak Microsoft Windows operációs rendszerről volt elérhető távoli asztali technológiával, ezzel szemben a FAIR platform- és eszközfüggetlen, így akár egy androidos tabletről is be lehet adni pályázatot vagy elszámolást.

A Miniszterelnökség szerint az is elég fejfájást okozhatott az önkormányzatoknak és cégeknek, hogy az EMIR-ben minden egyes apró javítás vagy kiegészítés miatt újra le kellett tölteni az adott kitöltőprogramot, és azzal ismételten feldolgoztatni a pályázatot. A FAIR-nél viszont minden esetben naprakész alkalmazás segíti a munkát. A korábbi változatnál nagy rálátással kellett bírni a teljes pályáztatási folyamatra, az újnál viszont a rendszer folyamatában vezérli az ügyintézői munkavégzést, „csak” a saját feladatát kell jól ismernie a felhasználónak.

Európai Bizottság EU-támogatások bírság pályázat
Kapcsolódó cikkek