Közélet

A keleti térség együttműködése Európa-barát projekt

A kelet-közép- és kelet-európai országok együttműködése Európai Unió-párti projekt – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő, miután a varsói elnöki palotában fogadta huszonnégy térségbeli ország szerdán kezdődött kétnapos parlamenti csúcstalálkozójának résztvevőit.

A kelet-közép- és kelet-európai országok együttműködése Európai Unió-párti projekt – jelentette ki lengyel államfő, miután a varsói elnöki palotában fogadta huszonnégy térségbeli ország szerdán kezdődött kétnapos parlamenti csúcstalálkozójának résztvevőit. A lengyel politikus leszögezte: elnökségének egyik prioritása a regionális együttműködés, ezért kezdeményezte tavaly – Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel együtt – a Három Tenger formátumú együttműködést, mely a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő országokat foglalja magában.

Nem egy nagy politikai projektről van szó, célja világos és egyszerű – javítani akarjuk a térség infrastrukturális összeköttetését, lehetővé tenni a jobb közlekedést, jobb gazdasági kapcsolatokat, és beruházási lehetőségeket akarunk teremteni – mondta Andrzej Duda, aki úgy értékelte: ez hozzájárul a térség, így az egész gazdagításához. Úgy érzem, Európa- és EU-barát projektről van szó, mely hozzájárul az EU-n belüli kohézióhoz – húzta alá.

Andrzej Duda lengyel államfő / Fotó:AFP

A térségbeli politikusok egyik legnagyobb feladatának a biztonság megőrzését nevezte. Mindnyájan tudjuk, mennyi nyugtalanság tapasztalható, államok területi épségének megsértése, agresszió, befagyasztott konfliktusok is vannak – mondta, megemlítve Ukrajnát, Georgiát, Moldovát, Örményországot, Azerbejdzsánt és a „balkáni békétlenség” problémáját. Síkraszállt amellett, hogy az EU és a legyen nyitott a kelet-európai és nyugat-balkáni országok csatlakozása előtt.

A varsói parlamenti csúcstalálkozón Magyarországot Kövér László, az Országgyűlés elnöke képviseli. A lengyel szejm üléstermében tartandó pódiumbeszélgetéseken Kelet-Közép-Európa biztonságpolitikája, az energiabiztonság, a nemzeti parlamentek szerepe, valamint Európa alapvető értékei lesznek a csütörtöki napirend főbb témái.

lengyel kelet együttműködés
Kapcsolódó cikkek