Közélet

A Klik nem lép fel a veronai károsultak nevében

A veronai buszbaleset nem iskolai rendezvény keretében következett be, ezért az intézményfenntartó Klebelsberg Központ nem tud fellépni a károsultak nevében – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán a károsultak kifizetésének ügyére vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta: tudomása szerint vannak, akik már valamifajta előleget kaptak, és van számos ügy, amely még nem zárult le. Az ügybe segítő félként tudnak csupán belépni, miután „nincs semmifajta jogi vonatkozása annak, hogy mit tehetne ezért akár az intézményfenntartó, akár az iskola, miután nem iskolai rendezvényen történt ez a baleset”.

Balogék csak segítő félként tudnak belépni a veronai busztragédia ügyébe / Forrás: AFP

A miniszter hozzátette: ezért is szigorították az iskolai rendezvények rendjét – pontosan meghatározták, hogy mi számít annak és mi nem. Ezzel a jövőben világossá válik: ha egy iskola bármilyen szervezésbe „beleáll”, akkor felelősséget is kell vállalnia és a fenntartónak is – mondta Balog Zoltán kiemelve, mindenki kaphat jogi segítséget, aki szeretné, az egy ügyvédi irodával tud konzultálni saját kártérítési ügyéről. Ha valakinek ilyen gondja van és a Klebelsberg Központhoz fordul, akkor ezt a jogi segítséget meg fogja kapni – közölte.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségnek tizenhét halálos áldozata volt. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Balog Zoltán baleset busz Verona
Kapcsolódó cikkek