Közélet

Visszaléphet a párizsi klímamegállapodásból az Egyesült Államok

Sajtóértesülések szerint Donald Trump kilépteti az Egyesült Államokat a Párizsi Klímamegállapodásból, ami az egyezmény végét jelentheti – és így elúszik a lehetőség a globális felmelegedés megállítására is.

Donald Trump kilépteti az Egyesült Államokat a Párizsban 2015-ben megkötött klímavédelmi megállapodásból – értesült az elnökhöz közeli forrásokból a Reuters hírügynökség. Az amerikai elnök – aki korábban hoaxnak nevezte a globális felmelegedést – a döntést nem erősítette meg a Twitterén. Trump már szombaton is megtagadta, hogy a G7 csúcstalálkozón megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a klímaváltozás elleni harcban, akkor úgy nyilatkozott, hogy méág időre van szüksége a döntés meghozatalához.

Amennyiben a Reuters értesülései megfelelnek a valósághoz, Washnigton olyan elitklubhoz csatlakozik, amelyben eddig csak Szíria és Nicaragua volt, egyedüli országokként, amelyek nem csatlakoztak a párizsi megállapodáshoz. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok vállalta, hogy 26 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását 2025-ig, a 2005-ös évben mért csúcsértékhez képest. Az USA a világ második kegnagyobb szén-dioxid kibocsátója Kína mögött, így kilépése az egyezményből katasztrofális következménnyel járhat.

Donald Trump globális felmelegedés párizsi klímamegállapodás
Kapcsolódó cikkek