Közélet

Változtathat a szmogriadón a főváros

Közel száz napirendi pontról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A képviselők többek között szavaznak a Bálna kulturális központ eladásáról, a szmogriadót szabályozó rendelet megváltoztatásáról és több infrastrukturális fejlesztésről is. A közgyűlés napirendjén számos környezetvédelemmel kapcsolatos kérdés is szerepel. 

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázat útján történő értékesítéséről is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az ingatlan legalacsonyabb vételára nettó 11 milliárd forint. Az előterjesztés szerint a nyertes ajánlattevőnek kell vállalnia a Budapesti Történeti Múzeum – Új Budapest Galéria, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ használati jogviszonyának fenntartását – írja a Magyar Idők.

Dönteniük kell az időközben visszavont nyári olimpiai pályázatot koordináló állami-önkormányzati tulajdonú Budapest 2024 Nonprofit Zrt. végelszámolásának elrendeléséről is. A képviselők határoznak a Budapesti Vidámpark Zrt. végelszámolásáról is. Szavazás lehet az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán épülő zajvédő falról. A környezetvédelmi beruházás 360 millió forintba kerül.

Az előterjesztések között szerepel a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítása. A riasztási fokozat idején a korlátozással érintett személyautók és motorok tulajdonosai térítésmentesen használhatnák a tömegközlekedést.

A szabályozás szerint az érvényes forgalmi engedély felmutatásával annyi személy utazhatna együtt ingyen, ahány férőhelyes a korlátozás alá eső jármű. A szmogriadó esetén nem közlekedhetnének a robogók sem. A tervezet szerint kikerülnének a szmogriadó területi hatálya alól azok az útszakaszok, amelyeken át a korlátozás alá eső járművek a városhatár felől a P+R parkolókat közelíthetik meg – írja a Magyar Idők.

szmogriadó Fővárosi Közgyűlés
Kapcsolódó cikkek