Közélet

A Brexit lenyomja még a reklámpiacot is

A Brexit körüli bizonytalanságok miatt a brit cégek máris visszafogják befektetéseiket, s újabb nagy értékpapír-kereskedő, a japán Nomura jelentette be, hogy elköltözik Londonból.

A csütörtök-pénteki EU-csúcs előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ismét reményét fejezte ki, hogy a Brexit még visszafordítható annak ellenére, hogy megkezdődtek a kilépési tárgyalások. A hétfői első fordulóról Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön, lapzártánk után tájékoztatta az állam- és kormányfőket, akik előtte meghallgatták Theresa May „nagylelkű ajánlatát” a Nagy-Britanniában élő mintegy 3,2 milliónyi uniós állampolgár majdani jogait, illetve munkavállalási lehetőségeit illetően.

Forrás: AFP

A csúcson megkezdődött a vita két uniós intézmény, az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Európai Bankhatóság áthelyezéséről Londonból. A tagállamok várhatóan éles versenyt vívnak majd a két intézmény befogadásáért, nem csupán azért, mert tekintélyesek, hanem azért is, mert rengeteg embert mozgatnak meg minden évben, így komoly bevételt hoznak a helyi szállodák és cégek számára. Különösen az 1995-ben létrehozott gyógyszerügynökség, amely mintegy 36 ezer tudóst és látogatót fogad évente, s a huszonhétből várhatóan legalább huszonegy tagállam jelentkezik majd be érte. A két intézmény majdani helyszínéről októberben dönt az EU.

Azt viszont már most lehet tudni, hogy újabb csapás éri a Cityt: a Goldman Sachs és a Morgan Stanley mellett a Nomura is Frankfurtba költözik a Brexit után – értesült megbízható forrásból a Bloomberg. A japán értékpapírcég egyelőre megfelelő ingatlant keres kevesebb mint száz munkatársa számára. A Nomurának háromezer alkalmazottja van Európában, főleg Londonban, s München, Luxembourg és Párizs helyett döntött Frankfurt mellett. Egyik kisebb riválisa, a Daiwa is nyit fiókirodát a német nagyvárosban, közleményük szerint hamarosan megkérik a működési engedélyt a hatóságoktól.

Az EU elhagyása már most súlyosan érinti a brit gazdaságot, a vállalatok hatalmas mértékben visszafogják vagy elhalasztják befektetéseiket – figyelmeztetett tegnap Philip Hammond pénzügyminiszter, aki sürgette a kormányfőt, hogy minél hamarabb kössön átmeneti egyezményt az unióval, ami biztosítja majd a folyamatosságot. Hammond a héten világossá tette, hogy szerinte Nagy-Britannia gazdasági téren nem nyer a kilépéssel, így legalább arra kell törekedni, hogy ne a bevándorlás ellenőrzése, hanem a munkahelyek megőrzése álljon a tárgyalások előterében.

Két évvel a kilépés előtt a brit hirdetési piacon is érezteti már hatását a Brexit. A GroupM médiaügynökségi csoport csütörtökön nyilvánosságra hozott becslése szerint a reklámköltségek 4,1 százalékkal 18,6 milliárd fontra nőnek az idén. A cég korábban 7 százalékos bővülést jelzett előre. A tévéreklámok piacát stagnálónak becsülték, de most már 2,7 százalékos csökkenésre számítanak 2017-ben.

Brexit Nomura London City bankok
Kapcsolódó cikkek