Közélet

Belgrád nem akar választani Brüsszel és Moszkva között

Szerbia stratégiai célja az európai integráció, ez azonban nem befolyásolja az Oroszországgal fenntartott jó viszonyt, Belgrád például nem fog szankciókat bevezetni Moszkvával szemben – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Belgrádban a Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettessel folytatott tárgyalásán.

A péntek délelőtti találkozóról kiadott közlemény szerint Rogozin reményének adott hangot, hogy hamarosan megérkezik Szerbiába az a hat MiG-29-es vadászgép, amelynek megvásárlásáról decemberben Moszkvában tárgyalt az akkor még miniszterelnöki funkciót betöltő Aleksandar Vucic és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A szerb kormány korábban közölte, hogy Belgrád voltaképpen ajándékba kapja Oroszországtól a vadászgépeket, Belgrádnak csak a felújítási költségeket – 185 millió eurót (57 milliárd forint) – kell kifizetnie.

Szerbia katonailag semleges ország, és a politikusok nyilatkozatai szerint a jövőben sem kíván sem a nyugati, sem a keleti katonai tömbhöz csatlakozni.

Dmitrij Rogozin azért érkezett Belgrádba, hogy részt vegyen Aleksandar Vucic hivatalos beiktatási ünnepségén, amelyet péntek este tartanak mintegy ötezer meghívott részvételével.

Aleksandar Vucic Szerbia Oroszország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek