Közélet

Budapest a világ élvonalában találhatja magát

Európa egyik legnagyobb gázturbina-lapát gyártó üzeme lesz Budapesten – közölte Szijjártó Péter külgazdasági miniszter.

Európa egyik legnagyobb gázturbina-lapát gyártó üzeme lesz Budapesten – közölte Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, amikor kedden elhelyezték az új, mintegy tízmilliárd forintos beruházás alapkövét. Úgy tudjuk, hogy a beruházás állami támogatás nélkül valósul meg.

Folytatódik tehát a Siemens Zrt. Power and Gas Budapesti üzemének fejlesztése, a vállalat ugyanis 2500 négyzetméteres csarnokokkal már bővítette a telephelyet, most pedig elkezdődik a tízezer négyzetméteres gyárcsarnok felépítése is. A Siemens új beruházásáért komoly verseny folyt a régióban, sőt azokon túli területek között is.

A vállalat végül csúcstechnológiájú beruházásának helyszínéül Magyarországot választotta – emelte ki Szijjártó. Az új üzemben várhatóan 2019 őszén kezdik el a gyártást. A beruházás jelentőségét növeli, hogy a világ energiaipara változik, részben a részben a nukleáris energia jelentősége növekszik. A Siemens ezen erőművi beruházásoknak egyik vezető globális vállalata, a budapesti beruházással Magyarország újabb iparágban kerül a világ élvonalába – mondta Szijjártó.

A budapesti Késmárk utcai telephelyen gáz- és gőzturbinalapátokat és egyéb turbinakomponenseket gyártanak. Az üzemben előállított alkatrészeket külföldi, a világ öt kontinensén megtalálható piacokra szállítja a Siemens. A cég már most háromezer főnek biztosít munkát, az új beruházás első ütemének köszönhetően további 150 új munkahelyet hoznak létre. A Késmárki telephelyen jelenleg hatszázan dolgoznak. (A Siemens egyébként világszerte 351 ezer főt foglalkoztat, és csaknem háromszáz termelőegysége van).

Kedden nem csak egy épület, de egy új technológiai gyártás alapkövét is elhelyezték – mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki ezzel a legújabb kori, a digitális gyártásra, a 4.0-ra utalt. Az új üzem építésénél a kis- és középvállalkozások kapnak szerepet, mégpedig azért, mert versenyképesebb ajánlatot adtak, mint a nagy társai – hangsúlyozta Goszták Árpád, a Siemens Zrt. Power and Gas Budapesti üzemének gazdasági vezetője.

Szijjártó Péter Siemens
Kapcsolódó cikkek