Közélet

Katar nem enged a nyomásnak

Visszautasította a katari bojkott feloldására vonatkozó feltételrendszert a a nemzetközi terrorizmus támogatásával meggyanúsított ország külügyminisztere.

Teljesíthetetlen követeléseket fogalmazott meg a katari bojkott feloldásának feltételeit 13 pontban felsoroló, Szaúd-Arábia vezette alkalmi koalíció, legalábbis a nemzetközi terrorizmus támogatásával meggyanúsított miniállam külügyminisztere szerint. Mohammed bin Abdulrahman al-Thani ennek megfelelően visszautasította az ultimátumot, egyben utalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterre, aki a már az Egyesült Államok számára is egyre kínosabbá váló válság megoldása ügyében észszerű és végrehajtható pontokból álló lista készítésére szólította fel arab szövetségeseit – írja a BBC. Paradox módon Katar is közéjük tartozik, hisz itt található az USA legnagyobb közel-keleti légi bázisa, ahol tízezer katonát állomásoztatnak. A három hete zajló blokád annyiban eredménytelen, hogy a világ leggazdagabb államának számító Katar egyelőre alig szenved hiányt, a blokád alá vett szárazföldi, légi és tengeri szállítási útvonalak ugyanis megkerülhetők, továbbá a sejkség számíthat Irán és Törökország támogatására. Ők ketten garantálják az ország élelmiszer-ellátását.

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, katari külügyminiszter

Közben az Egyesült Arab Emirátusok a bojkottáló országok valamennyi katari kapcsolatának megszakítását is kilátásba helyezte. Anvar Gangas külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem céljuk a katari vezetés megdöntése. A követelések mindamellett erre utalnak. A 13 pont, amelyek megválaszolására vasárnapig adtak haladékot, a többi között előírja, hogy Iránnal csak kereskedelmi kapcsolatokat tarthatnak fenn, az Iszlám Testvériséggel, a Hezbollahhal és az al-Kaidával lévő kapcsolatokat fel kell számolniuk, és fel kell hagyniuk a terrorista szervezetek anyagi támogatásával. Az arab világban lévő médiavállalkozásaikat le kell állítaniuk, közte is a kormánytámogatású Al-Dzsazírát.

A Katarban lévő török katonai támaszpontot ki kell üríteniük, és minden katonai kapcsolatot be kell szüntetniük Ankarával. A szaúdi, emírségi, egyiptomi és bahreini illetőségű, általuk terroristaként kezelt s Katarban befogadott polgárokat ki kell adniuk vagyonukkal együtt. Teljes rálátást kértek az ország pénzügyeire, valamint a katari különutas politika okozta károk megtérítését is követelik a „négyek”, ám visszautasítás esetére vonatkozó szankciókat nem helyeztek kilátásba. Megfigyelők szerint a Katar szuverenitását durván sértő feltételek miatt egyelőre kevés az esély a megbékélésre. Dohában abban reménykednek, hogy nemzetközi diplomáciai nyomással és közvetítéssel rendezhetik a vitás kérdéseket.

bojkott Doha terrorizmus Katar
Kapcsolódó cikkek