Közélet

Katari válság: több tucat számlát fagyasztottak be

Bahrein központi bankja (BNA) utasította a királyság területén működő pénzügyi intézeteket, hogy fagyasszák be a Katarhoz kötődő 59 természetes és 12 jogi személy a bankszámláit és egyéb javait.

„A központi bank rendeletet adott ki a Bahreini Királyságban működő minden pénzügyi intézmény számára, hogy fagyasszanak be a terrorizmus-listán szereplő minden természetes vagy jogi személyhez kötődő számlát, készpénzt, betétet, beruházást, biztosítási kötvényt és pénzügyi tranzakciót” – olvasható a BNA közleményében. Hozzáteszi: azt is kérték az említett bankoktól, hogy mielőbb adjanak át minden birtokukban lévő információt a listán szereplő személyekről. Pénteken hajnalban négy arab ország a terroristákról vezetett listájára tett természetes és jogi személyeket, akiknek és amelyeknek gyanújuk szerint kapcsolata van Katarral. A döntésről Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein közös közleményt adott ki.

A listára tett természetes személyek között van Júszef el-Karadávi, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom egyiptomi származású, Katarban élő szellemi vezetője, a jogi személyiségek között pedig két olyan jótékonysági szervezet, amelyet Katar finanszíroz.

A listára most felkerült tizennyolc katari állampolgár között üzletemberek, politikusok és az uralkodócsalád magas rangú tagjai is vannak. Öt líbiai szerepel a névsorban – köztük Abdel-Hakim Belhadzs volt hadúr –, huszonhat egyiptomi, három kuvaiti, két jordániai, két bahreini, egy egyesült arab emírségekbeli, egy szaúdi és egy jemeni állampolgár. A jogi személyek között vannak olyan bahreini síita militáns csoportok, amelyeket az öbölbeli szunnita kormányok Iránhoz kötődő szervezetnek tartanak.

Katarhoz köthető személyek és szervezetek már korábban is szerepeltek ilyen listákon, mert Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek így büntette az országot az előző, 2014. évi Perzsa-öböl menti – hasonló – viszályban.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a múlt hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Több afrikai ország jelezte, hogy támogatja a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat. Néhányan továbbmentek: szárazföldi és légi blokád alá vonták a világ egyik leggazdagabb országát.

terrorizmus Katar
Kapcsolódó cikkek