Közélet

A Konzervatív Párt a brit választások befutója

A 2010 óta kormányzó brit Konzervatív Párté lesz a legnagyobb alsóházi frakció az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában - derült ki a csütörtök este közzétett exit poll eredményekből. A számok ugyanakkor meglepőek, hiszen azok korántsem biztatóak Theresa May miniszterelnök számára - pártjának ugyanis nem sikerült megszereznie a mandátumok többségét a parlament 650 fős alsóházában.

Ez lehet a vége

A NOP/Ipsos MORI közvélemény-kutató konglomerátum által a BBC, az ITV és a Sky televíziós társaságok számára elvégzett felmérés 144 szavazóhelyiségnél összesen 30 ezer 450 választó megkérdezésére alapult. A kutatás előzetes eredményei szerint a konzervatívok 314 képviselői helyet szerezhettek meg a 650 fős alsóházban, 17-tel kevesebbet, mint az előző, 2015-ös választásokon, vagyis a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 12 fővel elmaradna az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-tól. Ha az exit poll pontosnak bizonyul, úgy a legnagyobb ellenzéki erő a Munkáspárt 34 fővel 266-ra növelte alsóházi frakciójának létszámát.

 

A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) 22 képviselői helyet veszíthetett az exit poll szerint, frakciójának létszáma 34 főre zsugorodhatott. A Liberális Demokraták 14 képviselővel számolhatnak az alsóházban.

A hirtelen jött választás konzervatív fölényt hozhatott volna

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök – aki korábban határozottan elvetette az idő előtti választások lehetőségét - április 18-án teljesen váratlanul jelentette be, hogy az országban előrehozott választások lesznek. A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ben megtartott legutóbbi választások után 2020 májusában lett volna esedékes az újabb referendum.

A hatályos törvény szerint ez viszont felülírható, amennyiben az alsóházi képviselők kétharmados többséggel megszavazzák a soron kívüli választásokat. Az alsóház Theresa May bejelentése után egy nappal nem tétlenkedett, mindent elsöprő többséggel, 522 szavazattal 13 ellenében hagyta jóvá az előrehozott választások megtartását.

Theresa May egyebek mellett azzal indokolta a voksolás meghirdetését, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot az Európai Unióval. A kormányfő indoklásában szerepelt továbbá az is, hogy az ellenzék igyekezett akadályozni a Brexit-folyamatot, kihasználva a Konzervatív Párt csekély, az összes többi frakció létszámához képest mindössze 17 fős akkori alsóházi többségét, és ezért is szükséges a megerősített mandátum.

Nyugodtságra intenek a politikusok

Az exit poll eredmények kapcsán Michael Fallon konzervatív védelmi miniszter óva intett attól, hogy valaki túl sokat lásson bele az előzetes adatokba. A politikus inkább a tényleges eredmények megismerése után vonna le következtetéseket.

Ezzel némileg egyetértett John McDonnell, a brit Munkáspárt politikusa is, aki elmondta: még túl korai lenne véglegesnek tekinteni a jelenlegi eredményeket. Ugyanakkor, ha az abban szereplő adatok helyesek, úgy az minden bizonnyal alapjaiban változtatja meg az Egyesült Királyság politikájának természetét – mondta.

A választás eredménye megrázta a brit devizát

Jelentősen gyengült az angol font péntek hajnalban arra a hírre, hogy az előrehozott brit parlamenti választásokról közölt exit poll szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem sokkal a Brexit-tárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthette abszolút többségét a londoni alsóházban. Londoni pénzügyi elemzők szerint ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, Theresa May miniszterelnök pozíciója is bizonytalanná válhat.

A font a dollárhoz képest egy ideig 1,5 százalékot meghaladó veszteségben is járt, 1,27 dollár/fontra gyengülve az elmúlt hetek 1,30 dollár/font körüli árfolyamairól. Az euróval szemben – a font szempontjából 1,7 százalékos veszteséggel – 0,88 font/euró feletti árfolyamokat is mértek az exit poll után első percekben. Később a font valamelyest visszaerősödött, de az exit poll előtti értékeknél továbbra is gyengébb.

https://twitter.com/CNBCnow/status/872922062523957253

Szoros lesz az új miniszterelnök holnapi menetrendje

Ugyan egyelőre csupán az exit poll eredmények ismertek, a kormányt alakító miniszterelnök-jelölt feszített tempóra készülhet a következő napokban. Ennek első jele, hogy a leendő kormányfő várhatóan már pénteken felkeresi II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában és tájékoztatja az uralkodót arról, hogy meggyőződése szerint pártja képes kormányt alakítani. A királynő ennek alapján felkéri majd a kormányalakításra a győztes párt vezetőjét, aki akár még aznap megalakíthatja az új állam apparátust.

Utoljára 1974-ben fordult elő, hogy a választások után egyik brit parlamenti pártnak sem volt abszolút többsége az összes többi alsóházi frakció együttes létszámához képest. Edward Heath akkori konzervatív párti kormányfő meg is próbált koalíciót kötni a liberálisokkal, ám a tárgyalások három nap után kudarccal végződtek, és II. Erzsébet királynő végül Harold Wilsont, a Labour vezetőjét bízta meg kormányalakítással. A politikus nyolc hónapig állt kisebbségi kormány élén, ezután újabb választásokat tartottak, amelyet a Munkáspárt hajszálvékony, háromfős abszolút többséggel megnyert.

eredmények választások brit
Kapcsolódó cikkek