Közélet

Az EBESZ kimondta Kelet-Ukrajna orosz megszállását

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése pénteki minszki értekezletén határozatot fogadott el, amelyben kimondta, hogy Kelet-Ukrajnában, Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeit orosz „hibrid” katonai erők tartják ellenőrzésük alatt – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A határozatban ezen felül a közgyűlés határozottan felszólítja Oroszországot: tegyen gyakorlati lépéseket az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziója biztonságának szavatolására azzal, hogy a kelet-ukrajnai válság ne mélyüljön tovább. A dokumentumban a testület a Helsinki Egyezményre hivatkozva ismételten emlékeztet a területi épség és az határok sértetlenségének alapelvére Európában, továbbá felszólítja Oroszországot, hogy ezentúl tartózkodjon az agresszív lépesektől, valamint törölje el az Ukrajnához tatozó Krím-félsziget önkényes elcsatolásáról hozott határozatát.

Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének fehéroroszországi értekezletével egy időben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítási részlege nyilvánosságra hozta a múlt hónap végén a kelet-ukrajnai harcok övezetében semlegesített, hattagú szakadár diverziós és felderítő csoport iratairól készített fotókat, bizonyítékul arra, hogy a foglyul ejtettek egyike orosz katona. Az ukrán fegyveres erők június 24-én Luhanszk megyében semlegesítették a rájuk támadó csoportot, négyet fogságba ejtettek, kettőt – mivel ellenállt – megöltek. A fogságba ejtett orosz állampolgárságú, tüzérként szolgáló Viktor Agejev katonai igazolványáról készített fotót is közzétették. Az összecsapásban meghalt – szintén orosz állampolgárságú – Alekszandr Scserbáról egyelőre csak feltételezi az SZBU, hogy az orosz fegyveres erők hivatásos tisztje volt kapitányi rangban. Ő vezette a felderítő csapatot.

A foglyul ejtett Agejevről az orosz védelmi minisztérium a napokban azt állította, hogy már nem aktív tagja az orosz fegyeres erőknak, hanem korábban tartalékosi állományba helyezték. A katonai igazolványában azonban nincs erre utaló bejegyzés – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség, bemutatva az irat ezt bizonyító oldaláról készített fényképet.

A kijevi hadműveleti parancsnokság pénteken szokásos reggeli közleményében egyébként arról számolt be, hogy az elmúlt napban egy ukrán katona esett el és egy sebesült meg a Donyec-medencei konfliktus övezetében. A parancsnoksági beszámoló szerint a szakadárok 25-ször nyitottak tüzet a június 24-e óta érvényben lévő aratási tűzszüneti megállapodás ellenére.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség pénteken az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság „parancsnokságától” származó tájékoztatásra hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 33-szor sértették meg a tűzszünetet a megyében húzódó frontvonal mentén.

megszállás Ukrajna Oroszország Donyeck
Kapcsolódó cikkek