Közélet

Ennyit költenek a magyar szülők gyermekeik különóráira

Az óvodás és kisiskolás gyermekek különóráira a családok nagy része havonta 5-10 000 forint körüli összeget költ – derül ki a Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex felméréséből.

Óvodás korban a családok 80 százaléka megússza havi tízezer forint alatt a foglalkozásokat, de alsó tagozatban már több mint 40 százaléknak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, minden tizedik család 20 ezer forintot, a szülők 3,5 százaléka pedig 30 ezret is kiad. Óvodás gyermekeiket a legtöbben úszótanfolyamra íratják be, amit a mozgásfejlesztő, a tánc és a nyelvórák követnek a szülők népszerűségi listáján. A válaszadók 4,3 százaléka úgy gondolja azonban, hogy óvodás korban még semmilyen tanfolyamra nincs szükség, ennél valamivel többen érdeklődnek a harcművészeti, kevesebben pedig a dráma foglalkozások iránt - derül ki a Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex felméréséből.

A több mint 700 megkérdezett szülő harmada úgy véli, már 4-5 éves korban érdemes tanfolyami keretek között úszni tanítani a kicsiket, 27 százalék 3-4 éves korban, míg közel 20 százalék már csecsemőkorban elkezdené az úszó tanfolyamot, a döntő többség heti két alkalommal.

„Az úszás és a víz szeretete az úszásoktatók és a szülők szerint is a vízi játékokkal kezdődik. Nyár elején jelentősen megnő a vízipisztolyok, vízibombák, strandcikkek, labdák, homokozó készletek, kishajók és más vízi játékok forgalma, az összforgalom 2 százalékát is elérheti – mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezető tulajdonosa. A szünidő kezdetén pedig az utazó játékok népszerűsége is emelkedik, bár ez a játékvásárokon már több mint két évtizede jelen lévő kategória itthon még csak a játékforgalom 0,5 százalékát teszi ki – tette hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek