Közélet

Kétórás sztrájkkal indul a nap több száz önkormányzatnál

Azonnali 25 százalékos béremelést követelve hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak több mint száz polgármesteri hivatalban a tisztviselők.

Azonnali 25 százalékos béremelést követelve hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak több mint száz polgármesteri hivatalban a tisztviselők. Reggel nyolc és tíz óra között nehézkes lesz az ügyintézés, csak a sürgős ügyeket intézik, de a munkahelyére minden dolgozó bemegy – közölte Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Az MKKSZ tárgyalódelegációja pénteken találkozott Felkai Lászlóval, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárával, de a sztrájktárgyalások nem vezettek eredményre. A szakszervezeti vezető azt közölte, az önkormányzati hivatalokban dolgozó tisztviselők és segítőik bérhelyzete kilencedik éve rendezetlen, a hivatalokban állandósult a szakemberhiány. Bár tavaly 303 önkormányzat emelte saját tisztviselői illetményalapját, a területen dolgozó több mint 17 ezer közalkalmazott bére közel egy évtizede változatlan – közölte az MKKSZ elnöke.

A szakszervezet egy hároméves megállapodás keretében azt szeretné elérni, hogy októbertől 25 százalékkal emelkedjen a köztisztviselők bére, aminek 2018 januárjától be kellene épülnie az alapbérbe, s erre épülne a további, 2018. évi béremelés, melynek el kell érnie a bérminimum 12 százalékos emelkedésének mértékét. Ezt követné 2019-ben további 7 százalékos bérnövekedés. Amennyiben ezt nem sikerül elfogadtatni, az MKKSZ járható útnak látja azt is, hogy a kilenc éve változatlanul 38 650 forintos illetményalapot 2018-tól 60 ezer forintra emeljék meg.

Sokáig úgy volt, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) dolgozói is sztrájkolni fognak, ám az utolsó pillanatban a MÁK vezetése megállapodott a munkavállalókkal. Az államkincstár dolgozói július elsejével visszamenőleg átlagosan 25 százalékos béremelésben részesülnek, 2018. január 1-jétől pedig további 25 százalékos béremelést kapnak – közölte az MKKSZ.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: az önkormányzatoknak kellene rendezniük dolgozóik bérét, mivel a polgármesteri hivatalokban dolgozó alkalmazottak munkaadója nem az állam, hanem az önkormányzat. Lázár János megjegyezte, hogy tavaly 6,5 milliárd forintot fizettek ki a települések különböző jogcímeken jutalmakra; ebből béreket is emelhetnének.

MKKSZ sztrájk önkormányzat
Kapcsolódó cikkek