Közélet

Kevesebb kényszertörlés, több végelszámolás

Tovább csökkent a kényszertörlések és felszámolások száma, ellentétben a végelszámolásokéval – közölte a Bisnode.

„Tovább csökkent a kényszertörlések és felszámolások száma, ellentétben a végelszámolásokéval, ahol konstans növekedést tapasztalhattunk az év első felében” – közölte a Bisnode. Az elmúlt tizenkét hónapban a működő cégek mindössze 1,29 százalékánál indult ilyen negatív esemény, ami az előző negyedévben mért biztató eredményt is jelentősen felülmúlta.

Sikeresnek mondható tehát az év első fele a nemfizetési eljárások számának csökkenő mértéke lapján. Nemcsak a kényszertörlések és a felszámolások – melyeknek száma kevesebb mint felére csökkent a 2014 első felében mért adatoknak – alakulására illeszthető lineáris trend, hanem a végelszámolások ellentétes irányú, de laposabb meredekségű változásaira is. Előbbi a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanis a 2014-es kiugróan magas értékekről fokozatosan közelítettünk a korábban tapasztalt átlagos mutatószámokhoz. A tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest a felszámolások 29,64 százalékos visszaesés után 3 148-ra csökkentek, kényszertörlésből pedig 9 050 darabot regisztráltak ez év július elsejéig.

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 50 ilyen folyamat indult, ami kevesebb volt, mint a 2014-es év első félévében mért adat. Idén eddig 21 új csődeljárást regisztráltak, hasonlóképp a tavalyi év azonos időszakára vonatkozó 24-es értékhez; remélhetőleg a jövőben sem lesz jelentősebb változás e tekintetben.

„Amint már említettük, a végelszámolások területén negatív trend tapasztalható és folyamatosan egyre több ilyen esetet regisztrálnak” – közölte a Bisnode.

Számuk körülbelül kilenc százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, így június végére megközelítette a hatezret; ami a tavalyi húsz százalékos emelkedés után sem elhanyagolható. A tendencia az elmúlt évek első féléves adatait vizsgálva már 2014-ről 2015-re is látható volt egy 6,7 százalékos növekedés képében, ám az éves adatokat vizsgálva nagyjából stagnált a végelszámolások száma ezen két időszakban.

Számuk 2014-ben 7 911, míg 2015-ben mindössze 7 865 volt, azonban 2016-ban nem tudta kompenzálni az év második fele az első féléves növekedést, és kumuláltan is 8 638 darab végelszámolás indult. Az adatok alapján sajnos hasonló várakozásokkal élhetünk, vagyis feltehetően a 2017-es év végelszámolásainak száma is meghaladja majd a korábbi évek mértékét, azonban szerencsére még mindig messze állunk attól a helyzettől, ami a válság idején volt tapasztalható, hiszen 2012-ben több mint 27 ezer ilyen eljárás indult – írta a Bisnode.

kényszertörlés cégtörlés végelszámolás bisnode
Kapcsolódó cikkek