Közélet

Szemléletváltás segíthet az emissziós problémákon

Mindössze száz vállalat felelős a globális emisszió csaknem háromnegyedéért, és majdnem ugyanennyi olyan óriáscég van már, amely elkötelezte magát a megújuló energiaforrások kizárólagos használata mellett.

A légkörbe kerülő, üvegházhatást okozó gázok 71 százaléka mindössze száz cég tevékenységéből származik – állapítja meg a Carbon Majors tanulmánya. Arra is fény derült, hogy az ipari emisszió több mint fele csupán 25 szervezet vagy állami vállalkozás tevékenységére vezethető vissza.

Az elmúlt három évtized során a legnagyobb károsanyag-kibocsátó cégek között volt az ExxonMobil, a Shell és a BP. Ez az adat a legkevésbé sem meglepő, mindhárom gáz- és olajipari vállalatot keményen bírálták a múltban a környezettudatosság hiánya miatt, és ennek következtében már bele is vágtak zöldkezdeményezésekbe. Az ExxonMobil tavaly májusban jelentette be, hogy lépéseket tesz a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás alkalmazása terén. A BP és a Shell pedig az elmúlt években növelte a megújuló energiaforrásokra irányuló befektetéseit.

Forrás: AFP

Bár az emissziót rendszerint országos szinten vizsgálják, a Carbon Majors inkább a fosszilis tüzelőanyagok gyártóira koncentrált. Az új perspektívával arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás ellen nem csupán állami szinten lehet tenni, az egyes cégeknek és befektetőknek is kulcsszerepük lehet ebben. A tanulmány célja ennek fényében nem egy szégyenlista összeállítása volt, hanem az, hogy biztosítsák az átláthatóságot, és felhívják a figyelmet arra, hogy vannak olyan cégek, amelyek kulcsszerepet játszanak a problémák megoldásában.

A Carbon Majors törekvése még érdekesebb azt figyelembe véve, hogy június elsején Donald Trump amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok kiugrik a párizsi klímaegyezményből.

Ha a következő 28 évben a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése ugyanúgy zajlik majd, mint az elmúlt 28 év során, a globális átlaghőmérséklet valószínűleg az iparosodás előtti szintnél körülbelül 4 Celsius-fokkal lehet magasabb a század végére – állítja a tanulmány. Ez a hőmérséklet pedig már veszélyes és visszafordíthatatlan hatásokkal lehet a környezetre.

RE100

 

A Carbon Majors pozitív folyamatokra is felhívta a figyelmet a vállalatok környezettudatossága tekintetében. A RE100 tömörülés keretében ugyanis majdnem száz cég – köztük az Apple, a Google és a sörgyártó Anheuser-Busch InBev – vállalta, hogy kizárólag megújuló energiaforrásokat fog használni.

 

óriáscégek szemlélet emisszió állam
Kapcsolódó cikkek