Közélet

Percenként 16 ezer magyar gyújtott rá júniusban

Megdőlhet idén a magyarországi dohánypiac 586 milliárd forintos éves értékesítési rekordja, amihez nagyban hozzájárulhat a júniusban eladott 56,5 milliárd forintnyi termék.

A dohánytermékek magyarországi kiskereskedelmi forgalma júniusban az 56,5 milliárd forintot is meghaladta bruttó értékben, ezzel az idei második negyedév értékesítése elérte a 160 milliárd forintot, az első fél évé pedig megközelítette a 280 milliárdot – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. által közölt adatokból. Az eddigi eladási mutatók szerint jó eséllyel megdől idén az éves forgalmi rekord, mely a 2014-es 535 és a tavalyelőtti 561 milliárd forint után tavaly 586 milliárd volt.

A nyári időszaknak, különösen a fesztiválszezon kezdetének köszönhetően jelentősen élénkült a dohánytermékek piaca is – hívta fel a figyelmet a társaság. Emellett az értékek változását nagyban befolyásolta, hogy a január 1-jén életbe lépett jövedékiadó-emelés hatására emelkedett a füstölnivalók kiskereskedelmi eladási ára. Az ND Zrt. szerint lényeges változás történt az egészségügyi jogszabályok terén is. Az uniós irányelvben előírt kötelezettségből fakadóan május 20-ig lehetett árulni a korábbi szabályozásnak megfelelő, régi csomagolású, kiszerelésű, illetve ízesített dohánytermékeket. Bár a határidő közeledtével nőtt a nyomás a kiskereskedőkön, a fogyasztók is érdekeltek voltak a megszokott, kedvelt termékek megvásárlásában, emiatt a kivezetés előtt álló dohánycikkek iránt fokozódott a kereslet.

Júniusban közel 693 millió szál cigarettát szívott el a magyar társadalom, vagyis percenként több mint 16 ezer honfitársunk gyújtott rá az elmúlt hónapban. Ne feledjük, mindez csak a cigaretta, ehhez jött még hozzá 471 tonna cigarettadohány és több mint 45 millió szál szivarka. Az 56,5 milliárd forintos dohánytermék-forgalom 68,7 százaléka, 38,8 milliárd származott hagyományos cigarettaértékesítésből, 26,1 százalék dohányból, a fennmaradó részen a szivarka az „egyéb dohánytermék és kiegészítő termék” kategóriájával osztozott.

 Változó árhirdetés

Lényeges változás a hazai értékesítésben, hogy január 1-jén bevezették az árközzétételi rendszert. Azóta a dohánytermékek adójegyén már nem szerepel kiskereskedelmi eladási ár, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett ár a mérvadó. Az új árakat az alkalmazhatóságuk előtt egy munkanappal teszi közzé a de az ND Zrt. azzal segíti a kiskereskedőket, hogy az árváltozások letöltődnek a készletnyilvántartó szoftverek adatbázisába. Gördülékeny, problémamentes átállás történt: mind a gyártói, mind pedig a kiskereskedői részről kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek – közölte az ND Nonprofit Zrt. | VG

 

dohány dohánypiac Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.
Kapcsolódó cikkek