Közélet

Prága megemeli a védelmi kiadásokat

Csehország 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékára emeli a védelemre fordított kiadásait. Jelenleg ez a mutató 1,08 százalék – olvasható a cseh védelmi és a pénzügyi tárca pénteki közös közleményében.

A védelmi kiadások növelésében Martin Stropnicky védelmi miniszter és Ivan Pilny pénzügyminiszter egyezett meg csütörtöki találkozójukon.

A korábbi kormányzati elképzelések alapján a védelmi kiadások lassabban emelkedtek volna: 2020-ban még csak a 1,16 százaléka ment volna a költségvetésből védelmi kiadásokra. A legújabb távlati tervek szerint a védelmi kiadások 2024-ben érik el a GDP-hez viszonyított 2 százalékos szintet, amire Csehország NATO-csatlakozásakor kötelezettséget vállalt. Csehország jelenlegi védelmi kiadásai szintjével a NATO-tagállamok alsó harmadában foglal helyet, amiért több bírálat érte Prágát nemzetközi szinten is.

„Nem tudom elképzelni, hogy az 1,4 százalékot 2020-ra ne tudnánk elérni. Ezzel a pénzügyi tárca is egyetért” – nyilatkozta Martin Stropnicky pénteken a dél-morvaországi Brünnben, ahol részt vett a katonai akadémia végzős tisztjeinek ünnepélyes elbocsátásán. Stropnicky bejelentette, hogy öt-hét éven belül 30 ezerre akarják növelni a hivatásos cseh hadsereg katonáinak létszámát a jelenlegi mintegy 23 ezerről. A miniszter szerint a hadsereg iránti érdeklődés az utóbbi időben egyre nagyobb, s tavaly 1300 új katonával bővült az állomány.

A cseh hadsereg a múlt század kilencvenes éveinek második felében vált hivatásossá. Az előirányzott 30 ezres létszámot azonban eddig nem sikerült elérni. A hadsereg személyzeti állománya átlagban 20 ezer körül mozog. A miniszter azt is leszögezte, hogy a cseh hadsereg fegyverzete is korszerűsítésre szorul, mert sok területen még most is szovjet gyártmányú fegyvereket használnak.

védelmi kiadások Csehország hadsereg NATO
Kapcsolódó cikkek