Közélet

100 ezer fölött a bizonytalan lakcímek száma

Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja érvényesíteni ami a lakcímhez kötődik.

Két év alatt tízezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek lényegében használhatatlan a lakcíme – tudta meg a Város Mindenkié a Belügyminisztériumtól. Magyarországon jelenleg 70.808 embernek nincs érvényes lakcíme. Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja érvényesíteni, ami a lakcímhez kötődik (például választás, szociális ellátások, iskolalátogatás, egészségügyi illetékesség).

Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja érvényesíteni. Fotós: Móricz-Sabján Simon

Összesen 23.865 embernek van csak település szintű lakcíme. Noha ez elméletben teljes értékű, nagyon sok diszkrimináció éri azokat az embereket, akiknek ilyen lakcíme van (például nem tudnak sim-kártyát venni, nehezen tudnak bankszámlát nyitni és a munkahelyen sem szívesen fogadják őket). Sok olyan ember van, aki nem tud bejelentkezni oda, ahol él, így kénytelen település szintű lakcímet létesíteni.

5818-an csak tartózkodási címmel rendelkeznek. Aki ebben a cipőben jár, annak olyan, mintha érvénytelen lenne a lakcíme, hiszen nem tudja azokat a szolgáltatásokat és ellátásokat igénybe venni, amikhez állandó lakcím szüksége. Társadalombiztosítás szempontjából állandó lakcím nélkül a magyar állampolgárok is külföldinek minősülnek, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott TB ellátásra.

Mindezeket egybevetve több mint 100 ezer olyan ember van, akinek nincs rendben a lakcíme.

társadalom lakcím lakcímkártya
Kapcsolódó cikkek