Közélet

Észak-Koreai rakétaválság: Theresa May üzent Kínának

A Japánban tárgyaló Theresa May erőteljesebb nyomásgyakorlást vár Kínától Phenjannal szemben, hogy elkerüljék a rakétaválság további súlyosbodását.

Theresa May brit miniszterelnök szerdán újságírók előtt sürgette Kínát, hogy gyakoroljon erőteljesebb nyomást Észak-Koreára a további rakétatesztek elkerülése érdekében.

May szerint Pekingnek kulcsszerepet kellene játszania a Phenjanból érkező provokációk megállításában.

Biztosítani akarjuk, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel. Úgy látjuk, hogy ennek legjobb módja az lenne, ha Kína fokozná a nyomást Észak-Koreára

- mondta a Japánba tartó brit vezető.

May Abe Sindzó japán kormányfővel találkozik egy nappal azután, hogy Észak-Korea kilőtt egy ballisztikus rakétát, amely átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, és a Csendes-óceánba csapódott. A brit kormányfő háromnapos látogatása során megerősíti országa védelmi-biztonsági együttműködését Japánnal, de kereskedelmi és befektetési kérdések is szóba kerülnek. A Nagy-Britanniában működő, körülbelül 140 ezer embert foglalkoztató, mintegy ezer japán vállalat attól tart, hogy a britek Európai Unióból való kilépése miatt jelentős pénzügyi veszteség éri őket.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. augusztus 30-án közreadott felvétel a phenjani rezsim legutóbbi rakétakísérletéről augusztus 29-én. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta Japán északkeleti része felett átrepülve a Csendes-óceánba csapódott.
Forrás: MTI

Theresa Mayt egy üzleti delegáció kíséri útján, hogy jelezze „a brit gazdaság erejét, valamint a brit-japán gazdasági kapcsolatokba vetett bizalmat az EU-ból való kilépés folyamata során is, illetve a jövőbeli növekedés lehetőségét” – írta a kormányfő hivatala. A brit vezető Akihito császárral is találkozik.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerdán visszautasította Theresa May Pekingnek címzett üzenetét.

Hangsúlyozni szeretném, hogy Kína békés eszközökkel lép fel az atommentesítés és az atomfegyverek terjedése ellen. Amikor egyes országok a nyomásgyakorlás növelésének szükségességéről beszélnek (...), teljességgel figyelmen kívül hagyják a tárgyalásos utat

- mondta a kínai külügyi szóvivő, aki „felelőtlen álláspontnak” minősítette Theresa May nyilatkozatát. „A kérdés békés rendezésének kulcsa Phenjan és Washington, illetve Phenjan és Szöul kezében van” – hangsúlyozta Hua Csun-jing.

Theresa May Nagy-Britannia Észak-Korea Kína
Kapcsolódó cikkek