Közélet

Aggódik a Brexit miatt az EU

Az Európai Bizottság főtárgyalója szerint az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell az álláspontját az uniós kilépés legfőbb kérdéseit illetően. A brit Brexit-ügyi miniszter minden kérdésben előrehaladást szeretne elérni a héten zajló újabb Brexit-tárgyalások során.

Mindkét fél részéről „rugalmasságra és képzelőerőre” van szükség az előrelépéshez az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken – emelte ki David Davis brit Brexit-ügyi miniszter hétfőn Brüsszelben a harmadik tárgyalási forduló megnyitása előtt.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter (b) és Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója (j)
Forrás: AFP

Davis kijelentette továbbá: országa minden kérdésben – az állampolgári jogokat, a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket és az ír-északír határellenőrzést illetően is – előrehaladást szeretne elérni a héten. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről egyeztek meg, az első „igazi”, négynapos tárgyalási forduló július közepén volt.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója szerint az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell az álláspontját az uniós kilépés legfőbb kérdéseit illetően, gyorsan fogy az idő, ezért mielőbb el kell kezdeni a „komoly tárgyalásokat” – emelte ki a harmadik egyeztetési forduló megnyitása előtt hétfőn Brüsszelben.

Barnier rámutatott: minél előbb véget ér a bizonytalanság, annál hamarabb meg lehet kezdeni a tárgyalást a jövőbeli kapcsolatokról és a kereskedelmi kérdésekről. Ehhez azonban a briteknek a jelenleg megvitatásra váró ügyekben teljesen világossá kell tenniük az álláspontjukat – tette hozzá.

Őszintén szólva aggódom. Gyorsan megy az idő. El kell kezdenünk komolyan tárgyalni

- mondta.

 

Brexit EU David Davis Brexit-tárgyalások
Kapcsolódó cikkek