Közélet

Megijedtek a háborús retorikától a piacok

Megrengette a piacokat az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség további éleződése.

A befektetők a tőzsdékről a jen, a svájci frank, az arany és az állampapírok menedékébe vonultak át arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök megfenyegette Észak-Koreát: a tűzzel játszik, válaszul pedig Phenjan közölte, hogy Guam megtámadását tervezi. Gyengüléssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, a Dow Jones indexe 0,15 százalékkal, 22 085,34 pontra esett, az S&P 500 mutató 0,24 százalékkal csökkent, és 2474,92 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq Composite indexe 0,21 százalékot veszített értékéből, és 6370,46 ponton zárt.

Forrás: MW

Hasonló volt a helyzet Ázsiában is. A tokiói Nikkei 1,3, a dél-koreai Kospi index 1,1 százalékot esett, a von 0,9 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a márciusban kibocsátott tízéves dél-koreai állampapír hozama pedig csúcsra emelkedett. A feszültség hírére eséssel nyitottak az európai tőzsdék is, emelkedett viszont az aranybányászattal foglalkozó cégek, például a Randgold Resources and Fresnillo részvényeinek árfolyama. Az arany ára szerda reggelre 0,6 százalékkal, unciánként 1,268 dollárra ugrott, a tízéves amerikai állampapír hozama 4 bázisponttal 2,242 százalékra, a németé 3 bázisponttal 0,44 százalékra esett.

Trump megjegyzése miatt idegesek a befektetők, attól félnek, hogy az elnök komolyan gondolja, amit mond

– nyilatkozott a Reutersnek Naeem Aslam, a londoni Think Market vezető piaci elemzője.

A nagy nyertesek között van a Lock­heed Martin, az amerikai védelmi minisztérium legfőbb beszállítója is. A cég részvényei majd­nem 8 százalékkal, 300 dollár fölé emelkedtek július 4., az első nagy hatótávolságú rakéta tesztje és 20 százalékkal tavaly nyár óta. Egyre több ország akar rakétavédelmi rendszereket beszerezni, ami több évre elegendő megrendelést ad a cégnek – nyilatkozott a Reutersnek Tim Cahill, a cég illetékes alelnöke.

A feszültséget az eszkalálta, hogy kedden több televíziós csatorna is megerősítette a The Washington Post hírszerzési forrásokból szerzett értesülését, amely szerint Észak-Korea képes nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát felbocsátani. Ez azonban egyelőre nem jelenti azt is, hogy célba tud juttatni interkontinentális ballisztikus rakétát, amellyel már az Egyesült Államok jelentős részét elérheti. Japán is emelte az észak-koreai rakétafenyegetés szintjét szokásos éves védelmi jelentésében. „A három évvel ezelőttihez képest elképesztő fejlődésen ment át az észak-koreai ballisztikus rakétaképesség” – idézte a brit Financial Times Onodera Icunori régi-új védelmi minisztert.

A hírszerzési információk kiszivárgása után nyilatkozott a New Jersey-i golfklubjában szabadságát töltő Trump. „Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat. Olyan tűzzel és haraggal találják majd szemben magukat, amilyent a világ még nem látott” – jelentette ki, mire válaszul Phenjan közölte: „komolyan mérlegeli”, hogy Hvaszong–12-es típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére, ahol mintegy 163 ezer ember él, és ahol amerikai légi-, valamint tengeralattjáró-támaszpont is található. A Koreai Néphadsereg egyik szóvivője a KCNA állami hírügynökség által közölt nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy „bármelyik pillanatban” végrehajthatják a Guam elleni rakétacsapás tervét, amint erről döntést hoz Kim Dzsongun észak-koreai vezető. Egy másik katonai szóvivő is megerősítette, hogy Észak-Korea kész megelőző csapást végrehajtani, ha úgy látja, hogy az Egyesült Államok provokációra készül ellene.

https://www.vg.hu/kozelet/kitorhet-haboru-eszak-korea-mar-honap-kozepen-tamadhat-571523/

Washington többször figyelmeztetett, hogy szükség esetén kész erővel leállítani Észak-Korea rakétaprogramját, Trump már utasítást is adott a Pentagonnak az összes létező katonai lehetőség kidolgozására. Az Egyesült Államok azonban a diplomáciai megoldást helyezi előtérbe, például a szankciókat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag megszavazta az újabb, szigorú gazdasági büntetőintézkedéseket. Ez már a nyolcadik hasonló döntés 2006 óta, amelynek eredményeképpen megfosztják Phenjant évi 3 milliárd dolláros exportbevételének a harmadától. Ezúttal azonban Észak-Korea eddigi legfőbb szövetségese, Kína is közölte, hogy „száz százalékban, teljesen és szigorúan” be fogja tartani az új szankciós előírásokat. Amiért a jelek szerint hálás az amerikai adminisztráció, a Reuters legalábbis úgy értesült hivatalos forrásokból, hogy egyelőre nem vezetnek be szankciókat az Észak-Koreával üzleti kapcsolatban lévő kínai bankokkal szemben, és kereskedelmi lépéseket sem tesznek Peking ellen, pedig ezeket Trump már a kampányában megígérte.

Nyugtat a külügyminiszter

„Az amerikaiak nyugodtan alhatnak, Észak-Korea nem jelent azonnali veszélyt” – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki szerint Donald Trump elnök egyszerűen szükségét érezte annak, hogy erőteljes üzenetet küldjön Észak-Koreának olyan nyelven, amelyet Kim Dzsongun is megért. | VG

 

Észak-Korea Amerika feszültség
Kapcsolódó cikkek