Közélet

Trump afganisztáni tervei

Donald Trump amerikai elnök nem jelentett be konkrét csapatnövelést Afganisztánban.

 

Az elnök az arlingtoni Fort Myer támaszponton hangsúlyozta: az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem időpontot jelöl meg, hanem a feltételek teljesülését tartja fontosnak a sikerhez. Hozzátette: emiatt nem akar az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni.

Mint mondta, „nem kell, hogy az ellenségeink tudjanak minderről”. „Nem mondjuk meg, hogy mikor indítunk támadást, de támadást indítunk majd” – fogalmazott Trump. Kijelentette: talán még az is elképzelhető, hogy politikai megállapodás születhet majd a tálibok egyes elemeinek bevonásával. Hozzátette azonban: senki nem tudja megmondani, hogy ez mikor lehetséges, és lehetséges-e egyáltalán.

Amerikai hírtelevízió: Trump négyezer katonával kívánja bővíteni az Afganisztánban szolgáló csapatokat

Az amerikai hírtelevízió egy meg nem nevezett amerikai vezető tisztségviselőre hivatkozva tette közzé ezt az információt néhány órával azelőtt, hogy a Fehér Ház lakója bejelenteni készült kormánya új afganisztáni stratégiáját az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton.

Donald Trump
Forrás: AFP

Korábbi jelentések szerint Trump pénteken Camp Davidben tárgyalt a követendő stratégiáról Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadóval és a Nemzetbiztonsági Tanács több szakemberével, valamint James Mattis védelmi miniszterrel. Az akkor kiszivárgott hírek szerint a nemzetbiztonsági tanácsadó és munkatársai egyértelműen az amerikai csapatok létszámának növelését javasolták.

A gyors és elhamarkodott kivonulás Afganisztánból csak a „militánsok” kezére játszana

A gyors és elhamarkodott kivonulás Afganisztánból légüres teret hozna létre, amelybe a „militánsok” nyomulnának be – hangoztatta az amerikai elnök.

Ugyanaz történhetne, mint 2001. szeptember 11-én – mondta Donald Trump, aki miután a tisztességes jövőbeli kivonulás mellett foglalt állást, figyelmeztetett a gyors és meggondolatlan kivonulás veszélyeire is. Mint fogalmazott, hatalmas biztonsági fenyegetésekkel kell szembenézni nemcsak Afganisztánban, hanem az egész térségben.

Az elnök hosszan beszélt Pakisztán szerepéről és politikájáról, hangsúlyozva, hogy Pakisztán teret és menedéket biztosít a káosz, az erőszak és a terror erői számára. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak, Afganisztánnak és Pakisztánnak egyértelmű az érdeke: megakadályozni, hogy a terroristák fenyegetést jelenthessenek, sőt, hogy atomfegyverekhez juthassanak.

Donald Trump Afganisztán Fehér Ház Pakisztán
Kapcsolódó cikkek