Közélet

Győzött Angela Merkel

A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség – ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség.

Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben. Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt.

A harmadik helyen a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal. Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP), amely 2013-ban 0,2 százalékponttal a bejutási küszöb alatt maradt, és így 64 évi parlamenti munka után kiesett a szövetségi gyűlésből, most pedig 10,4 százalékos eredménnyel tér vissza. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 8,9 százalékát kapta, a Zöldeknek támogatottsága a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,1 százalékra emelkedett.

Ennek alapján csak a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatásával, vagy a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett összefogással lehet a Bundestag többségének támogatásával rendelkező kormányt alakítani.

Angela Merkel az urnazárás után tett nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU elérte stratégiai célját, megkapta a felhatalmazást a választópolgároktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Martin Schulz SPD-elnök bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul, ő pedig marad a párt élén. A Bundestagba bejutott pártok vezetőinek televíziós fórumán hangsúlyozta, hogy Angela Merkel „botrányosan” kampányolt, „rendszerszerűen megtagadta” a vitát a „demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal” között, és ezzel „vákuum” keletkezett, amelybe benyomult az AfD.

Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben „stabilizálja a demokráciát”, és „erős bástyát” alkosson a „demokrácia ellenségeivel”, az AfD-vel szemben – tette hozzá.

A Zöldek és az FDP részéről egyaránt jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni a CDU/CSU-val a kormányzati együttműködés lehetőségeiről, de csak akkor lehet szó közös kormányról, ha fő célkitűzéseiket megvalósíthatják.

Az AfD jelezte, hogy kemény ellenzéke lesz a következő kormánynak, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az utóbbi években a menekültpolitikában és az euróövezeti válság kezelésében elkövetett „jogsértések” miatt.

Több külföldi vezető gratulált Angela Merkelnek választási győzelméhez. Orbán Viktor miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy „Budapest gratulál”.

Több külföldi és német társadalmi szervezet aggodalmának adott hangot az AfD eredménye miatt. A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder közleményében azt írta, „visszataszító”, hogy az AfD, „egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját”. Este tüntetés kezdődött az AfD berlini eredményváró rendezvényének helyszíne előtt, a rendőrség több embert előállított.

Németország SPD CDU/CSU választás martin schulz fdp AFD Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek