Közélet

Iránnal is meggyűlhet még Trump baja

Hamenei ajatolláh szerint Irán kemény választ ad, ha az Egyesült Államok „helytelen lépést” tesz az atommegállapodás ügyében.

Irán kemény választ adna, ha az Egyesült Államok bármilyen „helytelen lépést” tenne a Teheránnal kötött atommegállapodás ügyében – figyelmeztetett vasárnap Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, miután Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta meg a perzsa államot, hogy megsérti az egyezmény „szellemét”.

A vállalt kötelezettségeink és a tárgyalásokon folytatott megbeszéléseink ellenére ma az Egyesült Államok hozzáállása a megállapodáshoz teljességgel igazságtalan és szinte már zsarnokoskodásnak tekinthető

- fogalmazott Hamenei ajatolláh egy katonai akadémia végzősei előtt tartott beszédében az iráni állami televízió szerint.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője
Forrás: AFP

Washington a héten újabb büntetőintézkedéseket oldott fel Iránnal szemben a 2015-ben megkötött atommegállapodás értelmében, de az amerikai fél jelezte, hogy még fontolgatja, megtartja-e az egyezményt. Trumpnak október közepéig kell erről döntést hoznia. Az amerikai elnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy Irán megsérti a megállapodás „szellemiségét”.

A 2015 júliusában Teherán és az ENSZ BT öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország által megkötött szerződés értelmében Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe polgári célokra korlátozza atomprogramját, és nem tesz szert atomfegyverre. Megállapodtak abban is, hogy az iráni dúsítotturán-készletek a kialkudott szint alatt maradnak, és az urándúsító létesítmények kapacitása sem haladja meg a rögzített határokat.

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette: Irán jelenlegi atomprogramjával nem szegte meg az ígéreteit, és végrehajtja a vállalt kötelezettségeit.

Az Egyesült Államok nyáron saját részéről új szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben Teherán ballisztikusrakéta-fejlesztési programja miatt. Irán szerint az új szankciók sértik a nukleáris megállapodást, míg Washington szerint nincs közük az egyezményhez.

Donald Trump Ali Hamenei atommegállapodás Irán
Kapcsolódó cikkek