Közélet

Macron a hurrikánról: a kormány mindent megtett

Egy héttel azután, hogy az Irma hurrikán teljesen letarolta a francia Antillákat, szerdán Saint-Barthélemy szigetén folytatta látogatását Emmanuel Macron. A francia államfő Saint-Martin szigetén – ahol feszült hangulatban fogadták a helyiek – a két sziget teljes helyreállítását, valamint azt is ígérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyreáll a rend.

A köztársasági elnök helyi idő szerint kedd este bejelentette, hogy a rendőri erők számát 2-ről 3 ezerre emelik a hét végéig Saint-Martin francia oldalán, ahol elszaporodtak az erőszakcselekmények és még mindig gyakori a fosztogatás.

Arra koncentráljuk minden erőnket, hogy visszaálljon a normális élet a szigeten. Annyira normális, amennyire csak lehet

– fogalmazott az államfő, aki négy órán keresztül házról házra látogatta végig a hurrikán által letarolt utcák lakóit.

Emmanuel Macron francia államfő (k) sajtónyilatkozatot tesz a karibi Guadeloupe-szigetén levő Pointe-a-Pitre repülőterén, mielőtt továbbindul az Irma hurrikán sújtotta Szent Márton-sziget francia fennhatóságú részére 2017. szeptember 11-én. 
Forrás: MTI

Elmondta, hogy néhány órán belül olyan átmeneti víztisztító berendezések érkeznek a szigetre, amelyekkel részben helyreállhat a vízszolgáltatás, s „önkéntes brigádok” segítségével gyorsítják fel az élelem- és az ivóvíz eljuttatását mindenkinek.

A közrendet illetően tömegesen vetettük be a rendőrség és a csendőrség erőit, valamint katonákat, akik részben az anyaországból, részben a szomszédos Guadeloupe-ról érkeznek és lehetővé teszik, hogy a számuk a jelenlegi 2 ezerről a hét végégig 3 ezerre emelkedjen

- mondta Emmanuel Macron.

Az állami válságkezelést bíráló kritikákra válaszolva az elnök megismételte, hogy a kormány előzetesen mindenre és teljesen felkészült azon információk figyelembe vételével, amelyek az Irma hurrikán fokozatos erősödéséről rendelkezésre álltak a múlt héten.

A francia szigeteken legalább tízen meghaltak és heten eltűntek az Irma múlt heti pusztításában, Saint-Martin holland oldalán négy áldozatról tudni. A Karib-szigeteken összesen 27-en estek áldozatul az elmúlt évtizedek legerősebb hurrikánjaként számon tartott Irmának.

https://www.vg.hu/kozelet/hat-magyar-es-egy-szloven-allampolgart-mentettek-ki-szent-marton-szigetrol-612093/

A francia haditengerészet egyik legnagyobb hajója, a 199 méter hosszú Le Tonnerre szerdán indul el Toulon kikötőjéből, több mint ötszáz emberrel és ezer tonna felszereléssel a fedélzetén a francia Antillákra. A hajón 116 katonai járművet és 26 rendőrautót is küld a védelmi tárca a szigetekre.

Saint-Martin szigetének teljes területe mintegy 90 négyzetkilométer, és mintegy 77 ezren lakják. A sziget északi fele Franciaországhoz, déli része pedig Hollandiához tartozik, utóbbi Sint Maarten néven.

irma Szent Márton-sziget hurrikán
Kapcsolódó cikkek