Közélet

Magyar csoki a legkiválóbbak között

Magyar csokoládémanufaktúra csemegéje is szerepel a világ ötven legjobb élelmiszere között. Egy, a héten zárult londoni gasztronómiai verseny zsűrije választotta be a csokoládékülönlegességet a top 50-be. Az édességen kívül egy másik magyar cég tökmagolaja is szerepel a listán.

Magyar csokoládé is bekerült a világ legjobb ötven élelmiszere közé. A napokban zárult londoni Great Taste Awards gasztronómiai versenyen a Top 50 Foods díjjal jutalmazott termékek között a chocoMe kávés-mogyorós Raffinée csokoládéja is ott van. Magyar termék még sosem ért el ekkora sikert a verseny történetében – olvasható a cég közleményében. A díjazott félszáz élelmiszer között csak három csokoládé szerepel, ebből kettő ugyanazon gyártóhoz tartozik, a harmadik pedig a chocoMe Raffinée.

A chocoMe a Raffinée mogyorós tejcsokoládéval és az őrölt etióp Harrar kávéval bevont piemonti mogyoró termékével került be a világ ötven legjobb élelmiszere közé. „Csokoládé és mogyoró, valódi wow-faktorral – a mogyoró erőteljesen pörkölt és nagyon jó ízű, a csokoládé kiváló, selymes, és a szájban feloldódva egy gondolatnyi őröltkávé-íz is felbukkan benne” – értékelte a zsűri a magyar cég csemegéjét.

Forrás: MW

A chocoMe egyébként a legújabb sikerrel együtt immár negyvenöt nemzetközi szakmai versenyen elért eredményt tudhat maga mögött. A chocoMe alapítója és tulajdonosa Mészáros Gábor, aki 2010-ben hozta létre csokoládégyártó manufaktúráját. A csokoládémester egy személyben felelős a gyártásért, a logisztikáért, a marketingtevékenységekért és az üzletfejlesztésért. Az egyedi csokikat készítő vállalkozás vezetője egy éles karrierváltás után a belgiumi Callebaut csokoládégyártó világhírű csokoládéakadémiáján tanulta ki a mesterséget.

Az idei Great Taste Awards megmérettetésen több mint 12 ezer termékkel neveztek a világ számos országából. A versenyen alapvetően bármilyen olyan csomagolt élelmiszerrel lehetett indulni, amely a fine food minőségbe sorolható, többek közt az alábbi kategóriákban: sör, bor, likőr, csokoládé, tea, kávé, méz, csatni, szószok, keksz, snack, fagylalt.

A négyszáz tagú szakmai zsűriben helyet kaptak neves Michelin-csillagos éttermek séfjei, elismert gasztronómiai szakemberek, patinás áruházak, például a Harrods, a Fortnum & Mason, a Selfridges, a Harvey Nichols és a Whole Foods Market beszerzési igazgatói, valamint neves ételkritikusok. Ők több ezer órát töltöttek az ételek és italok vaktesztelésével a verseny során. Itt minden csak az ízről szól, az ügyes marketing vagy a különleges csomagolás nem viheti félre az ítészeket.

A versenyen egyébként egy másik magyar termék is bekerült a top 50 közé: a Donum Terrae Kft. tökmagolaja nyert, amelyet már az elmúlt három évben is egy aranycsillaggal díjazott a zsűri.

Rubincsoki Svájcból

Rózsaszínű csokoládéval állt elő a világ egyik legnagyobb csokigyártója, a svájci Barry Callebaut. Többéves kísérletezés eredménye az újfajta édesség, amelynek rózsaszín árnyalatát nem ételszínező adja, hanem rubinszínű Ruby kakaóbabból állítják elő. A különleges fajtát többek közt Ecuadorban, Brazíliában és Elefántcsontparton termesztik. Az igazi innováció maga az elkészítés folyamata, erről azonban nem árultak el részleteket a cég munkatársai. A fekete, a fehér és a tejcsoki után tehát itt a negyedik csokifajta, amellyel a gyártó cég főleg a millenniumi generációt szeretné megcélozni. A terméktől, melyet Sanghajban mutattak be, új piacokat is remél a Barry Callebaut. Mivel a gyártó nem értékesít közvetlenül, hanem viszonteladóknak adja el a termékeit, még legalább fél évet kell várni arra, hogy kiskereskedelmi forgalomban is megjelenjen a rubincsokoládé. | VG

 

csoki magyar csoki
Kapcsolódó cikkek