Közélet

A német szociáldemokraták erőt merítenek vereségükből

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az elveszített vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után ellenzékbe vonul és „erőt merít a vereségből”, hogy ismét vezetni tudja Németországot – jelentette be Martin Schulz pártelnök hétfőn Berlinben.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az elveszített vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után ellenzékbe vonul és „erőt merít a vereségből”, hogy ismét vezetni tudja Németországot – jelentette be Martin Schulz pártelnök hétfőn Berlinben. A párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta: az SPD „elfogadja a választóktól kapott megbízatást” az ellenzéki munkára.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD kancellárjelöltje távozik a pódiumtól a sajtótájékoztatója végén Forrás: MTI

Martin Schulz kiemelte, hogy az SPD a 2009-es és a 2013-as választási vereséget sem dolgozta még fel kellőképpen. A vasárnapi újabb kudarc után a történtek feldolgozása, a tanulságok levonása következik regionális konferenciákon, majd december elején pártkongresszust tartanak.

https://www.vg.hu/kozelet/gyozott-angela-merkel-624309/

Kérdésre válaszolva Schulz elmondta: a kongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért, és „nagyon biztos” abban, hogy a párt vezetésében kellően erős a támogatottsága. Arra a kérdésre, hogy miért nem jelölteti magát frakcióvezetőnek, aminek révén a parlamenti ellenzék első számú vezetője lehetne, azt mondta, inkább a párttal akar foglalkozni, és munkamegosztást tervez az általa a frakció élére javasolt Andrea Nahles jelenlegi munkaügyi miniszterrel.

Az SPD vasárnap 20,5 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el, 5,2 százalékponttal gyengült a négy évvel korábbi 25,7 százalékhoz képest. Eddigi negatív rekordja a 2009-es 23 százalék volt.

Németország SPD Martin Schultz
Kapcsolódó cikkek