Közélet

Sztárgázsiért vállal előadásokat Barack Obama

Barack Obama az Egyesült Államok volt elnöke új feladatok után nézett, most éppen bankároknak és pénzügyi szakembereknek tart előadásokat magas díjazásért.

Újra munkába állt Barack Obama, alig fél évvel hivatalának befejezte után. Az Egyesült Államok volt elnöke munkaviszony létesítése helyett inkább elődei nyomdokába lép: bankároknak és pénzügyi szakembereknek tart előadásokat magas díjazásért. Augusztusban 400 ezer dollárért tartott beszédet a Northern Trust ügyfeleinek New Yorkban. A múlt héten a The Carlyle Group magántőkealap menedzsereinek beszélt a Fehér Ház politikájáról egy iparági forrás szerint, jövő héten pedig a Cantor Fitzgerald befektetési bank egészségügyi konferenciáján szólal fel, szintén 400 ezer dollárért. A források nem mindig ismertetik a beszédek pontos díjazását, de a volt elnök vélhetően százezer dolláros nagyságrendért vállal előadásokat.

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke
Forrás: AFP

Míg Hillary Clinton hibának nevezte, hogy Wall Street-i bankároknak tartott beszédet a kormányzati munkája után, Obamát, úgy tűnik, nem zavarja a pénzügyi szakemberek közelsége. A Bloomberg politikai szakértői szerint hiába távozott hivatalosan a politikából, továbbra is a Demokrata Párt egyik meghatározó szószólója lesz: igyekszik közvetíteni pártjának két tábora, a bankszektor erejének örvendő és azt átkozó rész között. Az UBS csoport feje, Robert Wolf szerint Obama nem osztja a társadalmi sztereotípiákat, és nem fenyegetésként tekint a pénzügyi szektor erejére.

A volt elnök szóvivője, Kevin Lewis a sajtóval közölte: visszavonulása után Barack Obama csak olyan beszédeket tart, amelyek „értékrendjének megfelelnek”. Emlékeztetett: ezek a beszédek tették lehetővé, hogy kétmillió dollárt adományozzon egy chicagói munkaerőprogramnak, amely alacsony bevételű fiatal munkavállalóknak igyekszik jobb lehetőségeket biztosítani. Több szakértő azonban kritizálta Obamát: szerintük a volt elnök a „pénzemberek” zsebében van. Jeff Hauser korrupciószakértő szerint a volt elnök még mindig hatással akar lenni a végrehajtó hatalomra, és igyekszik tevékenységével befolyásolni a demokratákat.

gázsi beszédek Barack Obama
Kapcsolódó cikkek