Közélet

Techcégek vezetői tiltakoznak Trump újabb húzása miatt

Levélben kérik vezető technológiai vállalatok képviselői Donald Trumpot, hogy ne törölje el a 800 ezer illegális bevándorlót a kitoloncolástól védő Obama-rendeletet.

Vezető technológiai vállalatok irányítói levelet írtak Donald Trumpnak, melyben támogatásukról biztosítják azt az Obama elnök által létrehozott programot. Ez a gyerekként hivatalos dokumentumok nélkül az USA-ba érkező illegális bevándorlókat védi a kitoloncolástól – írja a MarketWatch.

A Trump-adminisztráció ugyanis arra készül, hogy visszavonja a 2012-ben hozott elnöki rendeletét, amely 800.000, az USA-ban tarózkodó munkavállalót érintene. A Reutersnek nyilatkozó kormányzati forrás szerint akár már pénteken bejelenthetik a lépést, amely értelmében az érintett személyeknek munkaengedélyük lejártát követően el kellene hagyniuk az országot.

Satya Nadella Microsoft-vezér is a DACA támogatói között
Forrás: AFP

A helyi idő szerint csütörtök este közzétett levelükben a cégvezetők arra kérik Trumpot, hogy tartsa érvényben a Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) programot, vagy közismertebb nevén az Álmodozókként (Dreamers) ismert szabályozást. Obama elnök öt évvel ezelőtt meghozott elnöki rendelete 800.000 olyan USA-ban tartózkodó személyt véd a kitoloncolástól, akik gyerekként illegálisan, papírok nélkül érkeztek az országba. A levelet többek között a Microsoft, az Uber, az Apple, az Amazon és az eBay képviselői is aláírták.

Az Álmodozók létfontosságúak vállalataink és gazdaságunk jövője szempontjából

– írják levelükben a techcégek vezetői, akik azzal érvelnek, a kitoloncolástól védettek hozzájárulnak ahhoz, hogy az amerikai technológiai vállalatoknak továbbra is globális versenyelőnyük legyen. A cégek fellépését a FWD.us bevándorláspárti lobbicsoport koordinálta, melyet a Facebook-alapító Mark Zuckerberg hozott létre.

Donald Trump techcégek USA illegális bevándorlás DACA Álmodozók
Kapcsolódó cikkek