Közélet

Több száz villanyszerelőre lenne szükség Magyarországon

Az utánpótlás helyzete az utóbbi néhány évben egyre nagyobb gondot okoz a villamos szakembereket (villanyszerelő, technikus, mérnök) foglalkoztató cégeknek.

 

Az utánpótlás helyzete az utóbbi néhány évben egyre nagyobb gondot okoz a villamos szakembereket (villanyszerelő, technikus, mérnök) foglalkoztató cégeknek, holott a IV. ipari forradalom komoly munkaerőkeresletet gerjeszt a műszaki pályákon – olvasható a Magyar Elektrotechnikai Egyesület oldalán.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint éves szinten legalább hatszáz villanyszerelőre volna szükség, ezzel szemben mindössze 370 végzős diák van jelenleg.

A megfelelő szakemberhiány problémájának gyökere azonban nem csak a jelenlegi oktatásban keresendő.

A 200 ezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Fontos, hogy az intézmények, a cégek motiválttá tegyék a fiatalokat a tanulásra, a szakképesítés szerzésre, a minőségi munkavégzésre – írják.

Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiemelte, jelenleg 3 év alatt képeznek szakmunkásokat, akik az oktatási idő 30 százalékában részesülnek elméleti és 70 százalékban gyakorlati oktatásban. „A mai villanyszerelői tevékenység tele van informatikai, távközlési kérdésekkel, elektronikával, gondoljunk például az okos mérésre, a különböző hangfrekvenciás, vagy rádiófrekvenciás vezérlési feladatokra. A szakma és a technológia rohamos fejlődése miatt az elméleti alapok kiemelten fontosak, ezzel szilárd pillérekre helyezve a jövőbeni tudás befogadását” – olvasható az oldalon.

villanyszerelő munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek