Közélet

Újabb szövetségi bírákat jelölt Trump

Az amerikai elnök két újabb szövetségi bírót jelölt szövetségi fellebbviteli bíróságok élére. Trump gyors ütemben jelöl jobboldali és többségükben fiatal bírókat.

Donald Trump amerikai elnök két újabb – konzervatív – bírót jelölt két szövetségi fellebbviteli bíróság élére.

Gregory Katsas, akit Trump a washingtoni székhelyű kerületi fellebbviteli bíróság élére jelölt, mostanáig a Fehér Ház jogi tanácsadó bizottságának helyettese volt. Ryan Bounds pedig, akit a sok nyugati szövetségi államot átölelő 9. kerületi fellebbviteli bíróság élére szemelt ki, eddig szövetségi ügyész volt. Az Egyesült Államokban a szövetségi fellebbviteli bíróságok hálózata az egész országot kerületekre elosztó rendszerben működik.

Donald Trump amerikai elnök
Forrás: MTI/EPA

Az elnök a napokban Lisa Branch személyében már egy másik szövetségi fellebbviteli bíróság élére is jelöltet állított, és 13 szövetségi bíróságra jelölt bírákat Alabamában, Texasban, Kentuckyban, Kansasben, Georgiában és a fővárosban, Washingtonban. A bírákat a szenátus hallgatja meg, majd nevezheti ki.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy bírói jelöléseivel Trump fokozatosan átalakítja a szövetségi bíróságok összetételét. Gyors ütemben jelöl jobboldali – és többségükben fiatal – bírókat. Szövetségi fellebbviteli bíróságokra eddig kilenc bírót jelölt, és az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságba is – a tavaly elhunyt Antonin Scalia helyére – már ő jelölt konzervatív bírót, akinek megbízatása életre szóló.

A The Washington Post című lap a nyáron aggodalmas cikket írt arról, hogy elnöksége első hat hónapjában Trump huszonhét szövetségi bírót jelölt, és valamennyiüket jobboldaliként tartják számon.

Trump Egyesült Államok szövetségi bírák
Kapcsolódó cikkek