Közélet

Egy áldozata van az Írországban tomboló Opheliának

Vörös riasztást adtak ki Írországra a közelgő Ophelia hurrikán miatt: az összes iskola zárva van, számos busz-és vonatjárat közlekedését felfüggesztették. A legfrissebb hírek szerint egy nő a vihar első áldozata.

Rádőlt egy fa egy nőre az írországi Waterfordban, amikor éppen autójában tartózkott hétfő reggel – közölte a MarketWatch. További áldozatokról nem tudni. Több mint százezer lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a hurrikán óránkénti 120-150 kilométeres sebességű széllökésekkel megérkezett az ír sziget fölé.

A The Irish Sun cikke szerint, hétfő délelőtt 9-től kedd este 6-óráig jelentős forgalomkorlátozásra számíthatnak az utasok, ráadásul hajnali 5-órától kedd délutánig biztosan nem közlekednek a buszok az ír fővárosban. Emellett törölték Limerick és Waterford, valamint Limerick és Ballybrophy közötti vasúti közlekedést is.

Varadkar tájékoztatása szerint Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick és Waterford megyékbe előre kivezényelték az ír hadsereg egységeit segítségnyújtás céljából.

Időjárási riasztásokat adtak ki az írországi és a brit meteorológiai szolgálatok az Ophelia hurrikán hétfő délutánra várt érkezése előtt. A hurrikán a szakértők szerint viharrá szelídül, mire a Brit-szigetek fölé ér, de így is orkánerejű szélre és özönvízszerű esőzésekre kell számítani az érintett térségekben.

Az alábbi linken élőben nézheti a vihar alakulását: 

https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-1.46,52.68,1537/loc=0.377,47.905

A hétfő hajnali legfrissebb előrejelzés szerint a vihar először Írország déli partjait éri el, majd áthalad Észak-Írország és Skócia felett, és kedd hajnalban hagyja el Nagy-Britanniát északkelet felé.

Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap esti Twitter-üzenetében bejelentette, hogy hétfőre a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki az egész országra, és az összes írországi iskola zárva lesz.

 

A brit meteorológia előrejelzése szerint a vihar az óceán hűvösebb vizei fölött, majd a szárazföld fölé érve gyengül, de Írország déli partvidékén még előfordulhatnak óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökések, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is hullhat.

A Ryanair törölte több tucat járatát

Törölte 90 járatát a Ryanair – az intézkedés a Cork, Shannon és a Knock reptereket is érinti – közölte a The Irish Times. Az ír Aer Lingus légitársaság utasaitól azt kéri, az alábbi linken tájékozódjanak a járatok módosításával vagy törlésével kapcsolatban.

 

Ophelia hurrikán Írország
Kapcsolódó cikkek