Közélet

A legnagyobb óramárkák, kortárs fotók az aukción

Első óra- és fotóaukcióját rendezte a BÁV október 31-én, az egymás után tartott árveréseken először a legnagyobb óramárkák, majd a magyar fotográfia színe-java vonult fel.

Első óra- és fotóaukcióját rendezte a BÁV október 31-én, az egymás után tartott árveréseken először a legnagyobb óramárkák, majd a magyar fotográfia színe-java vonult fel. Az elsődleges cél az új piaci területek felé történő nyitás volt, a cég mindkét területen hosszú távra tervez.

Az óraaukció 130 tétele közt luxusmodellek, igényes hétköznapi órák és gyűjtői darabok is voltak, a legkeresettebb márkának az Omega bizonyult. A Professional sorozat darabjaira licitáltak a legtöbben, ezek jellemzően 400-500 ezer forintért keltek el. Népszerűek voltak a Tag Heuer órák: a legendás Monaco Steve McQueen karóra 676 ezer, a Valory Real Madrid órája 307 ezerért kelt el. A Breitling férfi- és női modelljeire volt kereslet, a Windrider Lady modell háromszoros áron kelt el. Az aukció legmagasabb leütését is ez a márka hozta: a Bentley Flying modell, amely a svájci precizitást ötvözi az angol eleganciával, 3,19 millió forintos eladási árat ért el. Az IWC és a Corum Admiral több modellje is egymillió forint fölötti leütéseket hozott.

A sokszor befektetési célból vásárolt luxusmárkák közül az Audemars Piguet 2 millió, a Parmigiani Fleurier 1,84 millió, a Rolex Sea-Dwellere 2,8 millió forintért kelt el. A női óráknál a Chopard hódított, itt a legmagasabb eladási ár 922 ezer forint volt. Az aukció legnagyobb licitharcát egy különleges art deco női kvarcóra hozta a Frederique Constant-tól, a 102 briliánssal díszített darab 418 ezer forintért kelt el. A gyűjtői tételek között az A. Lange & Söhne arany zsebórája 984 ezer, a Patek Philippe frakkórája 1,1 millió forintot ért el.

A fotóaukcióra 83 magyar fotográfus kétszáz alkotása került. Az árverés anyagát szakmai zsűri állította össze, klasszikus fotósok és hazai kortársak is jelen voltak. Az utóbbiak közül a nemrég elhunyt Burger Barna képei voltak a legnépszerűbbek, Cseh Tamást indiánként ábrázoló híres képe 221 ezer forintért kelt el. Sikeresek voltak Módos Gábor művészi aktjai is, a legmagasabb árat – 270 ezer forintot – a Szépségek című fotóért adták. Tóth István Nehéz út című képe és Török László ikonikus fotója, A család egyaránt 393 ezres eladási árat ért el. Az egyik legfiatalabb alkotó, Gordon Eszter budapesti rakpartot ábrázoló képe 418 ezer forintot ért. A legnagyobb leütést a kortársak közt a külföldön is ismert, Yoko Onót is portrézó Tóth György Érzelmi állapot című képe érte el 676 ezer forinttal.

Ahogy az várható volt, az aukción a legnépszerűbbek a külföldön híressé vált klasszikus magyar fotográfusok voltak: Nicky Almásy épületfotói 200 ezer forint, Lucien Hervé alkotásai 200-300 ezer, Francis Haar fotói 300-400 ezer forint körüli áron keltek el. A nemrég 104 éves korában elhunyt világhírű Ata Kandó dél-amerikai indiánokról készült két fotójáért, s a világ legjobb gyerekfotósának tartott Suzanne Szász képeiért is 369 ezer forintot fizettek. André Kertész Kálvin tere 418 ezer, a From My Window című sorozat egyik darabja 676 ezer forintos eladási árat ért el.

órák BÁV aukció
Kapcsolódó cikkek