Közélet

Példátlan eljárást indított az EU Lengyelországgal szemben

Az Európai Bizottság megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Varsóval szemben a vitatott igazságügyi reform miatt – jelentette be szerdán a brüsszeli testület. Lengyel politikusok szerint az eljárás megindítása politikai indíttatású. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes szavai szerint Magyarország megvétózza majd a lengyelek elleni döntést.

Az Európai Unió történetében ez az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az „atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást.

A szakembereket ugyanakkor nem lepte meg a bejelentés, bennfentes források ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak rá, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje a szankciókkal is fenyegető eljárást.

Az Európai Bizottság megindította a hetes cikk szerinti eljárást Varsóval szemben
Fotó: Aris Oikonomou / SOOC / AFP

A kormányfőknek is jóvá kell még hagyniuk

Az eljárás szempontjából a bizottság javaslattevő szerepet tölt be, döntéseket az EU-tagországok kormányait képviselő Tanácsnak kell hoznia.

A 7. cikk alkalmazása az alábbiak szerint valósulhat meg:

 • Először is az uniós kormányokat képviselő Tanácsnak – a tagállamok négyötödös többségével, vagyis jelenleg legalább 22 tagállam egyetértésével – meg kell állapítania, hogy Lengyelország súlyosan megsérti az Európai Unió – az uniós szerződés 2. cikkében említett – értékeit. Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Parlament egyetértsen a bizottsági javaslattal.
 • Ezt követően a Tanács felkéri Lengyelországot észrevételeinek benyújtására, majd egyhangúlag megállapíthatja, hogy Varsó ténylegesen súlyosan és tartósan megsérti a 2. cikkben említett értékeket.
 • Amennyiben erre a megállapításra jut, a Tanács úgynevezett minősített többséggel (a tagországok összlakosságának legalább 65 százalékát képviselő 20 tagállam egyetértésével) akár úgy is határozhat, hogy felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződések alkalmazásából származó egyes jogait, beleértve a varsói kormányt a Tanácsban megillető szavazati jogokat.
 • A Tanácsnak a későbbiekben – szintén minősített többséggel – kell határoznia arról, hogy visszavonja a tagállam jogainak felfüggesztésére vonatkozó döntését, amennyiben „az elrendelésükhöz vezető körülményekben változás következett be”.
 • Ragaszkodnak a jogállamisághoz

  Lengyelország ugyanúgy ragaszkodik a jogállamisághoz, mint az Európai Unió – reagált a hetes cikk szerinti eljárás megindítására Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

  A Brüsszel által kifogásolt igazságügyi reform nélkülözhetetlen Lengyelországban

  – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-honlapján. A Varsó és az Európai Bizottság közötti párbeszédben „nyitottságra és becsületességre van szükség” – tette hozzá.

  Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő
  Forrás: Krystian Dobuszynski / NurPhoto / AFP

  Mint írta, bízik abban, hogy Lengyelország szuverenitása összeegyeztethető az egységes Európa eszméjével.

  Lengyel politikusok: politikai hátterű az eljárás megindítása

  Politikai indíttatású döntést hozott az Európai Bizottság, és egyoldalúan megszakította a párbeszédet, amelyre pedig a varsói kormány készen állt – reagáltak az eljárás megindítására vezető lengyel politikusok.

  Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter rámutatott: a lengyel igazságügyi reform Brüsszel által kifogásolt megoldásai más uniós tagállamokban is léteznek, ezért „a döntés politikai jellegű”. Aláhúzta:

  Lengyelország akkor lesz az EU számottevő tagja, ha jól működő bíróságai lesznek.

  Politikai, nem pedig jogi jellegűnek minősítette a lépést a lengyel külügyi közlemény, mely szerint az EB döntése „szükségtelenül megterheli a kölcsönös kapcsolatokat”. Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára úgy vélte: az Európai Bizottság

  gyakorlatilag elszánta magát arra, hogy egyoldalúan beszüntesse a párbeszéd jelenlegi szakaszát, melynek folytatására a lengyel kormány készen állt.

  Semjén szerint „elképesztő” döntést hozott az Európai Bizottság

  Példátlannak és elképesztőnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság szerdai döntését. Azt mondta, hogy

  a döntés súlyosan sérti Lengyelország szuverenitását.

  Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel nyomást gyakorol szuverén tagállamokra, és önkényesen megbüntet demokratikusan megválasztott kormányokat – tette hozzá.

  Magyarország megvétózhatja a döntést

  „A lengyel-magyar barátság és a magyar kormány elkötelezettsége a szerződések mellett egyaránt arra kötelez minket, hogy minden fórumon ellenezzük a bizottság lépését” – mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: a magyar kormány ma és a jövőben is határozottan kiáll Lengyelország mellett,

  megvédjük Lengyelországot egy igazságtalan, koncepcionális politikai eljárással szemben.

  Az MTI-nek arra a kérdésére, miszerint ez jelentheti-e azt, hogy Magyarország megvétózza majd a lengyelek elleni döntést, a miniszterelnök-helyettes igennel válaszolt.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek