Közélet

A bíróság jogerősen kötelezte az Eximbankot az adatok kiadására

A Fővárosi Ítélőtábla szerint ha közpénzről, közérdekű adatról van szó, a banktitok, mint az üzleti titok egy speciális fajtája nem vonható ki automatikusan a nyilvánosság kontrollja alól, ezért másodfokon is kötelezte az Eximbankot a kötött segélyhiteleivel kapcsolatos adatok kiadására – derül ki a Magyar Természetvédők Szövetségének közleményéből.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is kötelezte az Eximbankot, hogy a kötött segélyhiteleivel kapcsolatos információkat kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége részére.

Magyarország segélypolitikájának részeként a kötött segélyhitelek folyósításáért az Eximbank a felelős.

A Schiffer András ügyvéd által képviselt Magyar Természetvédők Szövetsége kérte az állami tulajdonú banktól a segélyhitelekhez kapcsolódó információkat, de ezeket a bank jelentős részben banktitokra hivatkozva megtagadta.

Az Eximbanknak ki kell adnia az adatokat

Kedden a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen is kötelezte az Eximbankot az adatok kiadására 15 napon belül.

Állami tulajdonú bank esetén a banktitok nem írhatja felül az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, ezeknek az adatoknak közérdekből nyilvánosnak kell lennie.

Ha közpénzről, közérdekű adatról van szó, a banktitok, mint az üzleti titok egy speciális fajtája nem vonható ki automatikusan az információszabadság, tehát a nyilvánosság kontrollja alól. A bíróság szerint egy közpénzt használó hitelfelvevőnek tudatában kell lennie annak, hogy a hitelügylet nyilvánosságra kerülhet a vonatkozó alkotmányos rendelkezések alapján.

A kötött segélyhitelekkel kapcsolatban számos ügy kapott nagyobb nyilvánosságot az elmúlt időszakban. Ezek a hitelek kedvezményes forrást jelentenek a fejlődő országok számára, melyek körét nemzetközileg szabályozzák.

Ezt a nyújtó ország termékeinek, szolgáltatásainak megvásárlásához kötik. A hitelt a donor ország meghatározott szabályok szerint segélyként elszámolhatja.

Magyarország segélyezési politikájában egyre nagyobb szerepet kapnak a kötött segélyhitelek. Ezek összege már megközelíti az 50 milliárd forintot. Megfelelő működés esetén ezek hozzájárulhatnak a fejlődő országok problémáinak enyhítéséhez. Ehhez viszont az szükséges, hogy a gazdasági szempontok mellett a szociális és környezeti szempontokat is vegye figyelembe a bank. Erről tudhatunk meg több információt, ha a döntés értelmében a bank kiadja az adatokat – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

információszabadság Eximbank Zrt közérdekű adatok nyilvánosság kontrollja közpénz Magyar Természetvédők Szövetsége kötött segélyhitel
Kapcsolódó cikkek