Közélet

A kereskedelmi hiányt csökkentené Macron kínai útján

A 30 milliárd eurós francia kereskedelmi deficit csökkentését várja Emmanuel Macron francia elnök háromnapos kínai látogatásától, de az őt elkísérő nagy létszámú üzletember-küldöttség ellenére nem jelentettek be nagyszabású üzleti megállapodásokat kedden sem, látogatása második napján.

Emmanuel Macron Franciaország megnyitását ígérte kedden a kínai befektetések előtt, cserébe a virágzó kínai piacokra való nagyobb hozzáférésért, s egyben figyelmeztetett, hogy a kiegyensúlyozatlansága protekcionizmushoz vezet.

A nyolc hónapja történt hivatalba lépése utáni első kínai vizitjén a francia államfő nagyobb nyitottságot szorgalmazott mindkét fél részéről, és a kétoldalú kereskedelemben meglévő 30 milliárd eurós francia deficit csökkenését szeretné elérni.

Hi Csin-ping kínai államfő és Emanuel Macron francia elnök
Forrás: AFP

Annak ellenére, hogy Macront a francia üzleti, pénzügyi élet és az ipar nagyágyúinak – közöttük az Airbus, a BNP Paribas, az AccordHotels, az EDF és a LWMH – vezetői is elkísérték, nem jelentettek be nagyszabású üzletkötéseket. Csak kisebb kapcsolatfelvételekről vagy szándéknyilatkozatokról tárgyaltak, illetve néhányat alá is írtak.

A BNP Paribas bank várhatóan fogyasztói hitelekkel foglalkozó vegyesvállalat létrehozását jelenti majd be – mondta egy nevének elhallgatását kérő illetékes, hozzátéve, hogy az Areva atomipari konszern „soha nem állt ilyen közel” egy atomhulladék-feldolgozó üzem Kínában történő felépítéséről szóló megállapodás aláírásához.

„Kiegyensúlyozatlan, nem kielégítő a piacokhoz való hozzáférésünk” – mondta Macron Pekingben kedden, francia és kínai üzletemberek előtt egy startup inkubátorház megnyitásán.

A hivatalba lépése óta eltelt rövid idő alatt Macronnak sikerült megreformálnia a francia munkaerőpiacot, és jelentős növekedést elérnie az üzleti és fogyasztói bizalom területén. A 2018. évi növekedési kilátások is javultak.

A németek és a britek helyét átvéve – Angela Merkel német kancellár a kormányalakításra, Theresa May brit kormányfő pedig az Európai Unióból való kiválásra összpontosít – Macron a legerősebb hangú politikusnak bizonyul az unióban. Kínai látogatásának időzítése is ezt az üzenetet hordozza

- mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

Megérkezése után Macron kijelentette: „Európa visszatért”, és közölte, hogy ötéves elnöksége alatt minden évben ellátogat Kínába.

Az egykori császári székhely, a Tiltott Város megtekintése után a francia elnök kedden a Tienanmen téren álló elnöki palotában tárgyalt Hi Csin-ping kínai államfővel. A kétoldalú megbeszélés után került sor több dokumentum aláírására, így az Areva által építendő atomhulladék-feldolgozóról szóló szerződéssel kapcsolatos emlékeztetőre.

A 10 milliárd eurós beruházás valóságos mentőöv a nagy nehézségekkel küzdő Areva számára, amely tíz éve tárgyal kínai partnerével, az CNNC-vel.

A következő fél évben Kína feloldja a francia marhahúsra 2001-ben, a kergermarhakór-járvány idején elrendelt embargót – jelentette be Emmanuel Macron.

https://www.vg.hu/kozelet/folytatja-kabinet-privatizaciot-2-739969/

Macron részt vett a JD.com kínai webáruházzal kötött megállapodás aláírásán is, amely vállalta 2 milliárd euró értékű francia termék értékesítését a kínai vevők számára a következő két évben.

Macron, aki hétfőn üdvözölte Hi Csin-pingnek az „új selyemúttal” kapcsolatos megaberuházási terveit, kedden felszólította Franciaországot, hogy alkalmazkodjon a világ második legnagyobb gazdaságához.

Kína folytatta gazdaságfejlesztési stratégiáját, és tekintettel ennek a piacnak a nagyságára, ez az egész globalizációra behatással lesz. Franciaország feladata, hogy pontosan megértse ezeket a mozgásokat. (.) Ha Franciaország nem tud alkalmazkodni, letörlik a térképről

- figyelmeztetett.

Emmanuel Macron Kína Franciaország
Kapcsolódó cikkek