Közélet

Kóstolókkal vár a Furmint Február

Februárhoz közeledve érezhetően egyre több szó esik a furmintról, gyakrabban kerül a poharakba, fokozódik az érdeklődés a fajta iránt. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!

A kilencedik Furmint Február az eddiginél is színesebb programokat kínál majd, a Vajdahunyadvárban február 1-jén rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját, több mint 100 pince részvételével.

Az évek óta sok érdeklődőt vonzó miskolci, debreceni és mádi kóstoló is újdonságokkal készül idén, és egy új helyszín is csatlakozik 2018-ban, mégpedig a Káli-medencéből Köveskál.

Egy egész hétvégét szentelnek három helyszínen a balatoni furmintoknak február 23-24-én a furminttal foglalkozó workshopok, a helyi éttermekben pedig a fajtához komponált fogások várják majd a vendégeket.

Forrás: Furmint Photo

A rendezvény sikere borítékolható, hiszen egy adatalapú online elemzéseket végző cég tavaly év végén közzétett bejegyzésének tanúsága szerint a magyar internet kedvenc fehér fajtája a furmint. Ráadásul a megjelenések mennyisége mellett a bejegyzések minőségét is vizsgálták, nem csupán a számadatokra támaszkodtak.

A legtöbbször említett borfajták esetében megnézték azt is, hogy melyikről beszélnek a legpozitívabban a neten, ennek eredményeként került ki győztesen a furmint.

Talán furmintdivatról túlzás lenne beszélnünk, de érezhetően több szó esik a furmintról, és egyre sűrűbben rendelik a vendégek is az éttermekben és a borbárokban. Bánki Sándor, a DiVino borbárok franchise-tulajdonosa is megerősíti ezt:

Hozzánk sok külföldi borszerető tér be, örülünk, hogy végre van egy olyan fajtánk, amire azt tudjuk mondani, hogy a sajátunk. Azt vesszük észre, hogy a furmint rákerült arra a listára, amit a külföldiek meg szeretnének kóstolni, ha Magyarországra jönnek.

A program lezárult, most jön a Furmint éve tapasztalatainak hasznosítása

Felkapott, ígéretes szőlőfajta lett a furmint, ezért is indította ezzel a szőlőfajtákat bemutató programsorozatát az agrártárca. A 2017-es tapasztalatokat hamarosan a borászok is hasznosíthatják – mondta a Világgazdaságnak Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

 

Köveskál Vajdahunyad vár furmint kóstoló borászat február
Kapcsolódó cikkek