Közélet

Sokba került a katalán függetlenség a spanyoloknak

Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések – mondta a spanyol belügyminiszter csütörtökön a spanyol parlament felsőháza, a szenátus illetékes bizottságának meghallgatásán csütörtökön Madridban.

Juan Ignacio Zoido szerint ez az összeg tartalmazza a spanyol rendőrség és csendőrség bevetését, elszállásolásuk, élelmezésük, mozgósításuk költségeit. Az úgynevezett Kopernikusz-műveletben átlagosan 4500 rendőr és csendőr vett részt, számuk szeptember 30-a és október 2-a között hatezer volt – részletezte.

A tárcavezető a barcelonai ügyészségre hivatkozva „törvényesnek, szakmainak és arányosnak” nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén. Mint mondta, a hatóságoknak „nagyon nehéz körülmények között kellett fellépniük”, és teljesíteniük feladatukat, a közjó védelmét a törvény keretein belül és a törvény védelmében.

Forrás: (MTI/EPA/Santi Donaire)

A történtek sajnálatosak, és lehetőleg sosem kellett volna megtörténniük, de az állami biztonsági erők nem tudják elkerülni felelősségüket, nem nézhetnek félre, lépniük kell, amikor a körülmények azt megkövetelik

- jelentette ki, hangsúlyozva Carles Puigdmont leváltott katalán elnök és kormányának „arroganciáját és felelőtlenségét”.

A belügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy voltak, akik megsérültek, de szerinte a felelősök mindezért azok, akik „önkényes, felelőtlen és törvénytelen viselkedéssel” feszült és engedetlen klímát teremtettek.

A bizottsági ülésen elhangzottak szerint az erőszakba torkollt népszavazás napján 1066 civilt és 431 rendőrt regisztráltak sérültként.

Juan Ignacio Zoido bírálta a katalán rendőrök aznapi passzivitását, amiért nem tettek eleget a bírói rendelkezésnek, amely a szavazóhelyiségek bezárására utasította őket. Elmondása szerint

a rendőri erők 113 szavazóhelyiséget zárattak be, 11 helyszínen voltak „problémák”, és további 54-nél léptek fel a tüntetőkkel szemben.

A belügyminiszter hangsúlyozta: a szavazóhelyiségeknél voltak „beépített radikálisok” is, akik készen álltak arra, hogy szembe szálljanak a hatóságokkal, nem mindenhol tömörültek „spontán” az emberek, csupán azért, hogy szavazhassanak.

A miniszter meghallgatásán az ellenzéki képviselők aránytalannak és improvizatívnak minősítették a rendőrség fellépését október 1-jén.

Francisco González Cabana szocialista szenátor „alkalmatlannak” nevezte feladatára a belügyminisztert, és véleménye szerint „bizonyos mértékű naivitás” volt hinni abban, hogy a katalán rendőrség megakadályozza majd a szavazást.

Xavier Castellana, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szenátora azt mondta: Francisco Franco diktátor „politikai végrendeletét” – erőszakot, hazugságot, a szabadságjogok megfosztását – alkalmazták, hogy megvédjék Spanyolország egységét.

szavazás rendőrség Katalónia meghallgatás
Kapcsolódó cikkek