Közélet

Szaúdi szabadulás százmilliárd dollárért

A novemberi razzia során őrizetbe vett szaúdi üzletemberek fele már kiegyezett a hatóságokkal, másik fele még dacol és bizonyítékokra vár a rijádi Ritz-Carltonban. Idő kérdése, de nekik is fizetniük kell a szabadulásukért.

A szaúdi hatóságok több mint 100 milliárd dollárra tehetnek szert a korrupciós ügyek peren kívüli rendezése révén – írja a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő kormánytagra hivatkozva. Az összeg centre ugyanakkora, mint amennyit Szaúd al-Modzseb főügyész novemberi nyilatkozata szerint az olajmonarchiában „az utóbbi évtizedekben korrupciós ügyleteken elsikkasztottak”. A több mint 100 milliárd dollárt a vádlottak készpénzben, illetve ingatlanokkal és részvényekkel bocsátják az állam rendelkezésére.

A most luxusbörtönként szolgáló Ritz-Carltont februártól újra vendégek népesíthetik be
Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Tavaly novemberben majdnem kétszáz, a királyi családhoz tartozó herceget, milliárdos üzletembert, illetve állami alkalmazottat vettek őrizetbe és szállásoltak el a rijádi Ritz-Carlton luxushotelben a korrupcióellenes bizottság intézkedései nyomán. A korrupcióval vádolt szaúdiakkal folytatott tárgyalások januárban véget érhetnek, február 14-től ugyanis újra lehet szobát foglalni a három hónapja luxusbörtönként funkcionáló szállodában.

A hatóságok mintegy 90 gyanúsítottal szemben ejtették a vádakat, őket már el is engedték – nyilatkozta a főügyész vasárnap. A szállodában 95 korrupcióval vádolt személy maradt, közülük öten a peren kívüli megegyezést fontolgatják, a többiek pedig megvárják, milyen bizonyítékokat hoznak fel ellenük. „A király rendelete világos volt. Azok, akik bűnbánatot éreznek, és hajlandók a peren kívüli megegyezésre, szabadon, következmények nélkül távozhatnak” – közölte a főügyész.

Míg al-Modzseb a tömeges letartóztatásokat egy új kor mérföldkövének tekinti, amelyből „kiirtják a korrupciót”, sokan másképp vélekednek a szaúdi eljárásokról. A kritikusabb hangok szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a korrupcióellenes intézkedésekkel próbál leszámolni ellenfeleivel, és így akarja megszilárdítani hatalmát.

A szaúdi kormány mindeközben javaslatokat kért a bankoktól az ország 10 milliárd dolláros hiteleinek refinanszírozására – írja a Reuters hírügynökség az adósságkezelő iroda vasárnapi bejelentésére hivatkozva. A hitelt 2016-ban vette fel a királyság egy nemzetközi banki konzorciumtól azt követően, hogy a zuhanó olajárak mély nyomot hagytak a szaúdi költségvetésen. A hitelfelvétel után pedig – még abban az évben – Szaúd-Arábia öt-, tíz- és harmincéves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki, amelyek 17,5 milliárd dollár értékben keltek el.

Rijád nagyüzemi sótalanításba fektet

Több mint 530 millió dollárért kilenc sótalanítóüzem építését tervezi Szaúd-Arábia a Vörös-tenger partján – írja a Reuters a szaúdi környezetvédelmi miniszter bejelentése alapján. A létesítmények másfél éven belül elkészülhetnek, és a kapacitásuk napi 240 ezer köbméter víz lesz – állítja Abdulrahman al-Fadhli. Az állami tulajdonban lévő SWCC vállalat, amely a sós víz édesvízzé alakításával foglalkozik, a közelmúltban hozta nyilvánosságra azt az adatot, hogy a szaúdi vízigény 2007 és 2015 között 5,5 százalékkal növekedett. Az SWCC tulajdonában 29 sótalanítóüzem van, amelyek a királyság tengervíz-sótalanító kapacitásának 62 százalékát teszik ki. | vg

 

szaudi üzletemberek Szaúd-Arábia fogság korrupció
Kapcsolódó cikkek