Közélet

Született Muzsikusok online pódiumon

Ma indul a Magyarországon elsőként kimondottan az internetes közönség számára készült játékfilmes komolyzenei doku-reality sorozat. Szabó Stein Imre Született Muzsikusok című 11 részes filmjének főszereplője a Concerto Budapest zenekar és Keller András. A sorozat péntekenként jelentkezik új részekkel az Origo.hu-n.

A Született Muzsikusok az első olyan sorozat, amely egy félig megírt doku-realityként egy szimfonikus zenekar életét mutatja be. Kifejezetten kis költségvetésű, de megvalósításában játékfilmes igényű – írják róla az alkotók. A Született Muzsikusok eleve a kulisszák mögül indul, az egyes epizódok alapfeszültségét a próbafolyamat és a színpadon a legjobb zenekarok esetén születő katarzis adja.

Péntekenként érhetőek el a 11 részes sorozat epizódjai az interneten
Fotó: Kallus György

A zenekar néhány muzsikusa kiemelkedik a fekete-fehér frakkos/estélyis zenekartestből – ahogy a hétköznapi közönség látja őket. Így a nézők közel kerülnek a zene születéséhez. A sorozat dramaturgiája a konvencionális leegyszerűsítésekkel szemben működik: a félig megírt forgatókönyvet a valóság formálja át. A Született Muzsikusok angol feliratos verziója a szerző eredeti szándékának megfelelően True Musicians címen külföldi sugárzásra is alkalmas lesz. A sorozat kitalálója, írója, kreatív producere Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid, vezető operatőre Mayer Zoltán.

Magyarországon először – szándékosan – nem televíziós, hanem online csatornákon keresztül jut el a nézőkhöz egy teljes, filmes igényű sorozat: 11 rész, egyenként 12-15 perc hosszúságú epizód.

Az alkotók szándéka, hogy em­berközelibbé tegyék a klasszikus zenét. – A zenekarnak mindez elsősorban izgalmas kaland, amelybe azért vágtunk bele Imrével, hogy közelebb hozzuk az embereket a klasszikus zenéhez. Ez a mi életünk, és a kívülállónak halvány elképzelése sincs arról, ahogy ez a sok különböző hús-vér ember micsoda kohéziót tud létrehozni a színpadon vagy egy lemezfelvételen. Ha a film a megszállott munkát és a mennyei pillanatokat is megmutatja, sikerül elérni a célt, hogy az átlagemberek kicsit közelebb kerüljenek, megszeressék a zenét – mondta Keller András, a Concerto Budapest művészeti vezetője.

– Olyan filmet képzeltem el, amely közelebb rántja a közönséget egy zenekar drámai feszültségű mindennapjain keresztül a zene újrateremtéséhez. Rendezőnek egy kipróbált alkotótársat, Géczy Dávidot kértem fel, akivel együtt nyertünk egy sor nemzetközi díjat a Bartók-világversenyhez kitalált filmem és a Lisztérium kapcsán. Az esetleges, esendő, a próba végén szakszervezeti szemmel órát méricskélő mesterember zenész hogyan lesz az egész, a nagy katarzis része? Ez foglalkoztatott. És ha mindez izgalmas, szép és természetes, akkor kinyithatja a fiatalabbak szemét is – mondta Szabó Stein Imre, a sorozat megálmodója és kreatív producere.

A sorozattól a humor sem áll távol. – Keller András és muzsikusai valami egészen különös miliőt hoztak a sorozatba, és azt hiszem, sikerült elérni egy igazán nehéz dolgot: azt, amikor megérdemelten szerethetővé válik valami – mondta el Szabó Stein Imre, hangsúlyozva, hogy a jelentenek, szituációk kivétel nélkül a valóságból táplálkoznak.

doku-reality web-sorozat Született muzsikusok
Kapcsolódó cikkek